Parada ponosa Beograd zabrinuta zbog izjave Sande Rašković Ivić o Srbendama

Izvor: Blic, 21.Mar.2016, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa Beograd zabrinuta zbog izjave Sande Rašković Ivić o "Srbendama"

Parada ponosa Beograd saopštila je da je zabrinuta zbog izjave šefice Demokratske stranke Srbije Sande Rašković Ivić date u intervjuu za Radio Slobodna Evropa o gej populaciji.

Rašković Ivić je u intervjuu objavljenom 19. marta 2016. godine između ostalog rekla da ima nekoliko jako dobrih prijatelja u gej populaciji, da su svi oni Srbende i da će zato glasati za nju, odnosno DSS.

Parada ponosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatra da je ova izjava data sa ciljem da se ublaži izrazito negativan stav koji prema LGBT zajednici dolazi od strane DSS i njihovog koalicionog partnera Srpskog pokreta Dveri. Zato ukazuje da je potrebno podsetiti na izjave, politike i poteze koje su DSS i Dveri imale tokom ranijih godina prema LGBT zajednici i prema jednom od osnovnih ljudskih prava - na slobodu okupljanja.

"DSS i Dveri već godinama koriste pravo na slobodu okupljanja i tom prilikom na javnim mestima kroz ostrašćene homofobične izjave, opravdavaju poteze nasilinka koji LGBT zajednicu vode u duboku izolaciju, ulivaju nam svakodnevni strah i paniku. Dok je za DSS i Dveri homobofija deo populističke politike, za nas je to realnost koja puno koštala: od batina, preko napada na naše kuće i stanove, do svakodnevnog vređanja i ponižavanja kome smo izloženi. Skupovi koji su prethodnih godinama organizovani neposredno pred najavljene Parade ponosa govore u prilog tome. Učesnici tih skupova osim što su širili homofobiju, palili su grad, lomili i krali, čineći to u ime odbrane Srbije", navodi se u saopštenju Parade ponosa Beograd.

Oni smatraju da je izjava Sande Rašković Ivić problematična i sa drugih stanovišta.

"Pre svega ona kao prihvatljive gej osobe imenuje samo one koji su „Srbende“ što bi značilo da LGBT osobe druge nacionalnosti nisu dovoljno dobre da bi bile prihvaćene. LGBT pokret je nadnacionalni i zalaže se za najdublju jednakost među ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, političku ili bilo koju drugu pripadnost.

Ne osporavamo pravo bilo kojoj LGBT osobi se politički određuje na bilo koji način. LGBT zajednica je šarenolika koliko i društvo u Srbiji generalno. Ipak, na nama samima je da odlučimo da li su ovakvi potezi dobri za nas ili ne i da li su zaborav i poništavanje naših svakodnevnih strahova i nasilja koje smo doživeli vredni prihvatanja jedne ovakve izjave", stoji u saopštenju Parade ponosa Beograd.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Polemika organizacije Parada ponosa Beograda i DSS-a

Izvor: RTS, 21.Mar.2016

Nevladina organizacija Parada ponosa Beograd kritikovala je šeficu DSS-a Sandu Rašković Ivić zbog izjave da među njenim prijateljima postoje i gej osobe koje je nazvala "Srbendama". Sanda Rašković Ivić odgovara da nema problem sa homoseksualcima. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.