Otvoren put za glasanje o gej brakovima u Nemačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2017, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren put za glasanje o gej brakovima u Nemačkoj

Nemački parlament će u petak moći da glasa o zakonu kojim bi se legalizovali gej brakovi, pošto je zakonodavni odbor donjeg doma Bundestaga predlog tog zakona uvrstio u dnevni red.

"Put ka jednakosti je otvoren", objavila je na Tviteru Renate Kinas iz partije Zeleni, preneo je AFP.

Očekuje se da će zakon biti usvojen pošto ga podržava većina stranaka, a i nemačka kancelarka Angela Merkel je poručila poslanicima svoje partije desnog centra da mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasaju po sopstvenoj savesti.

Ovim zakonom se garantuju puna bračna prava, uključujući i mogućnost usvanja dece, prenosi agencija AFP.

Merkel, koja je u više navrata iskazala protivljenje gej brakovima, u ponedeljak je prvi put omekšala stav po tom pitanju, i to u trenutku kada se njena konzervativna partija zbog toga nalazi pod sve većim pritiskom uoči izbora u septembru, podseća francuska agencija.

Nemačka kancelarka je u opširnom intervjuu za nemački magazin za žene "Brigite", koji je emitovan uživo iz Berlina na društvenim mrežama, rekla da bi poslanici o tom pitanju mogli da glasaju prema svojoj savestu, a ne prema partijskoj liniji.

"Želela bih da usmerim diskusiju u pravcu koji postavlja pitanje odlučivanja prema savesti, a ne da se nešto nameće", rekla je Merkel.

AFP ocenjuje da je to značajan pomak za Merkel, koja je 2013. godine rekla da se protivi istopolnim brakovima zbog dobrobiti dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.