Marković da se izvini gejevima

Izvor: B92, 05.Nov.2012, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković da se izvini gejevima

Vrhovni sud Hrvatske zaključio je da je bivši predsednik HNS Vlatko Marković dikriminisao gej populaciju rekavši da homoseksualci neće igrati u reprezentaciji .

To je agenciji Beta potvrdila advokat Lina Budak koja zastupa udruženja Centar za mirovne studije, LORI iz Rijeke, Zagreb Prajd (Pride) i Kvir Zagreb (Queer).

Po njihovoj žalbi kojoj se kasnije pridružio i hrvatski ombudsman, Vrhovni sud je preinačio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošlogodišnju nepravosnažnu presudu Županijskog suda o odbijanju tužbe protiv tadašnjeg predsednika.

Odlukom Vrhovnog suda, koju je tužba primila u ponedeljak, Markoviću je zabranjeno dalje istupanje u medijima u kojima bi na bilo koji način diskriminisao homoseksualce.

Naloženo mu je da se javno, putem medija, izvini zbog spornih izjava i da presudu objavi u Večernjem listu. Takođe, mora da plati i troškove postupka.

Advokat Lina Budak rekla je za Betu da je sud utvrdio da je Marković spornim izjavama povredio dostojanstvo grupe.

"Jako smo zadovoljni jer smo otvorili i drugim ljudima nove horizonte", rekla je Budak.

Nekoliko udruženja tužilo je ranije i čelnika zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića zbog izjave da gej fudbaleri ne mogu da igraju za reprezentaciju.

Županijski sud u Zagrebu odbio je i tu tužbu uz obrazloženje da je Mamić izrazio mišljenje i dao vrednosni sud. I na tu presudu podneta je žalba Vrhovnom sudu koji se, međutim, o tome još nije izjasnio.

Početkom jula Markovića je na mestu predsednika HNS-a nasledio legendarni hrvatski fudbaler Davor Šuker.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlatko Marković diskriminisao gej populaciju

Izvor: NaDlanu.com, 06.Nov.2012, 11:57

Vrhovni sud Hrvatske zaključio je da je bivši predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Vlatko Marković dikriminisao gej populaciju izjavama da homoseksualci neće igrati u reprezentaciji dok je on predsednik i da samo zdravi ljudi igraju fudbal... To je agenciji Beta izjavila advokat Lina Budak koja...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.