Ko je gej ikona a ko najveći homofob u Srbiji?

Izvor: Mondo, 13.Jan.2016, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je gej ikona a ko najveći homofob u Srbiji?

Portal GayEcho proglasio je gej ikone i najvećeg homofoba za 2015. godinu.

Foto: MONDO Helena Vuković

Gej ikone su majorka u penziji Helena Vuković i glumac Slaven Došlo, dok je najveći homofob reditelj Jug Radivojević, saopštio je Gej lezbejski info centar.

Neslavnu titulu najvećeg homofoba Radivojević >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je poneo zbog, kako je navedeno, homofobične cenzure mjuzikla "Mamma mia!" Pozorišta na Terazijama iz kojeg su izbačeni gej momenti.

Helena Vuković i Slaven Došlo priznanje gej ikone zaslužili su svojim doprinosom unapredjenja položaja LGBT populacije u Srbiji.

"Prošlu 2015. godinu možemo proglasiti trans godinom zbog povećanja vidljivosti trans populacije i problema sa kojima se suočava, naročito kada su u pitanju njihova neregulisana lična dokumenta. Najviše napora na poboljšanju položaja trans populacije svakako je dala trans aktivistkinja Helena Vuković", navodi se u saopštenju.

Vuković je jedna od organizatorki prvog trans festivala "Transfrontal" održanog u maju i prvog "Ponosa trans osoba" koji je organizovan 20. septembra u Beogradu prošle godine.

Foto: screenshot/youtube Gej ikona: Slaven Došlo

Kako je navedno u saopštenju, "GayEcho" ima potrebu i da ispravi nepravdu kada je gospođa Vuković ostala bez nagrade "Duga" koja je uprkos većine glasova žirija dodeljena ministarki bez portfelja zaduženoj za evropske integracije Jadranki Joksimović.

Prošle godine u srpske bioskope ušao je domaći film "Pored mene" reditelja Stevana Filipovića - prvi domaći film koji prikazuje gej poljubac između dva muškarca, srednjoškolca. Sam reditelj je izjavio da je bilo problematično naći mladog glumca koji nema problem da glumi homoseksualca.

Foto: screenshot/youtube Najveći homofob: Jug Radivojević

Taj mladi glumac je Slaven Došlo koji glumi Lazara, gej srednjoškolca koga su drugovi brutalno maltretirali, te je promenio školu i počeo da trenira boks kako bi se odbranio.

"Uzimajući u obzir da mnogi mladi glumci nisu hteli da glume homoseksualca u filmu 'Pored mene' i homofobičnu cenzuru mjuzikla 'Mamma mia!' moramo da iznesemo naše razočarenje i zabrinutost za srpsku kulturnu scenu koja bi trebalo da bude progresivna, a ne konzervativna kao što jeste", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.