GLIC: Pritužba na pozorište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLIC: Pritužba na pozorište

Gej lezbejski info centar podneo je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Pozorišta na Terazijama zbog homofobične cenzure u predstavi "Mamma mia!" u režiji Juga Radivojevića, saopštila je danas ta organizacija.

Pozorište na Terazijama i Jug Radivojević su, kako piše u pritužbi, iz globalno poznatog mjuzikla izbacili gej elemente koji se nalaze u originalnom scenariju, ali se nisu našli u srpskoj verziji.

Iz predstave koja je premijerno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvedena u martu ove godine izbačen je deo kada Hari saopštava da mu je Dona bila prva i poslednja devojka, da postoje različite porodice kao što su Dona i njena ćerka, ali i kao što su on i Lorens, navodi se u saopštenju.

U srpskoj verziji Hari, kojeg glumi Dragan Vujić Vujke, saopštava da je u vezi sa Doninom drugaricom Tanjom, koju glumi Dušica Novaković.

Ovo prekrajanje scenarija ne bi bilo toliko problematično da Jug Radivojević nije režirao i slovenačku verziju mjuzikla koja je imala premijeru u julu u Ljubljani i u kojoj nije bilo izbacivanja gej elemenata, naveo je Gej lezbejski info centar.

"Tu informaciju su nam potvrdile naše kolege iz slovenačke LGBT organizacije Legebitra. Zbog toga smatramo da je po sredi cenzura, a nikako umetnička sloboda i o ovom incidentu biće obaveštena domaća i strana javnost", piše u saopštenju.

"Izuzetno smo razočarani ovim postupkom Pozorišta na Terazijama koje do sada nije bežalo od gej elemenata u svojim predstavama i što je dozvolilo Jugu Radivojeviću, koji je poznat po svojim homofobičnim ispadima, da cenzuriše ovu predstavu", saopštio je Gej lezbejski info centar.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Polemika Gej lezbejskog info centra i Juga Radivojevića

Izvor: RTS, 29.Jul.2015

Gej lezbejski info centar podneo je pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Pozorišta na Terazijama zbog, kako navode, homofobične cenzure u predstavi "Mamma mia!" u režiji Juga Radivojevića. Radivojević odgovara da se glumci drže originalnog teksta i da izgovaraju sve što...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.