EU: Gej parada u Beogradu potvrda slobode izražavanja

Izvor: Studio B, 11.Okt.2010, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Gej parada u Beogradu potvrda slobode izražavanja

Evropska komisija je danas u Briselu ocenila kao "potvrdu slobode izražavanja" i odbacivanje svake diskriminacije jučerašnju paradu homoseksualaca u Beogradu.

Kako je izjavila portparol u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič, "Evropska unija je zajednica vrednosti koja jamči za slobodu udruživanja, slobodu izražavanja i odbacivanje svake diskriminacije, uključujući onu vezanu za seksualnu sklonost".

Po našem mišljenju, dodala je portparol visoke predstavnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton, "srpske vlasti su podržale taj događaj i preduzele mere da se osigura bezbednost".

Ona je time odgovorila na novinarsko pitanje da li je jednostavna činjenica da je juče u Beogradu održan defile homoseksualnih aktivista, koji je izazvao velike sukobe, predstavljao prodor u ostvarivanje ljudskih prava u Srbiji, imajući u vidu da je Evropska komisija tome pridala veliki značaj i da je šef delegacije EK u Beogradu bio među učesnicima te parade.

Maja Kocijančič je istakla da je gej parada u Beogradu "u osnovi bila izraz takvih (evropskih) vrednosti" .

Srpske vlasti su bile rešene da zaštite prava učesnika Parade ponosa da demonstriraju, a delovale su profesionalno i uzdržano kako bi se taj događaj održao, dodala je.

Drugi predstavnik za štampu u EK Olivje Baji je takođe rekao da je za Evropsku komisiju "jako važno to kakve su poruke juče upućene iz Beograda, a to je da je sloboda demonstriranja ključna vrednost Evropske unije".

Na pitanje novinara da je opravdano da visoki zvaničnici EU učestvuju na strani demonstranata u pojedinim zemljama, kao što je to i u Parizu učinio šef delegacije EK u slučaju protesta protiv repatrijacije Rome, Baji je uzvratio da to treba naknadno proveriti sa zaduženima za pitanja postupaka i delovanja zvaničnika Evropske komisije.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EŠTONOVA I FILE: PRIRODNO MESTO BIH JE U EU

Izvor: Kurir, 11.Okt.2010

BANJA LUKA - Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije (EU) Katrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File očekuju od odgovornih u BiH da ispunjavaju obećanja i da naprave teške kompromise koji su nekada potrebni za..BANJA LUKA - Visoki predstavnik za spoljnu politiku...

Nastavak na Kurir...

Malovićeva u Strazburu o Paradi

Izvor: B92, 12.Okt.2010, 10:06

Strazbur -- Ministarka pravde Snežana Malović razgovarala je u Strazburu s generalnim sekretarom SE Torbjornom Jaglandom o nasilju u Beogradu povodom Parade ponosa... Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozdravio je održavanje Parade ponosa, rekla je Malovićeva...Ona je navela da je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.