Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar "Sava": Gej konferencija otkazana iz bezbednosnih razloga

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Centra "Sava" Rade Hinić rekao je danas da je najavljena konferencija za novinare Gej -strejt alijanse (GSA) otkazana iz bezbednosnih razloga.

Hinić je u izjavi Tanjugu objasnio da Medija centar Beograd, koji je organizovao i najavio konferenciju za sutra, nije više stalni zakupac prostora u tom kongresnom centru, kao i da se u prvi mah nije znalo za koga je rezervisan termin.

Prema njegovim rečima, za isti dan su zakazana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << još tri događaja koji će biti održani, ali je on odlučio da otkaže konferenciju za novinare GSA u Medija centru nakon što je saznao ko je domaćin.

"Moja prevashodna odgovornost je da zaštitim ovaj objekat, a ljudska prava ne ugrožavam", rekao je Hinić, podsetivši na ranije sukobe koji su izbili na Trgu Republike kada je ta organizacija obeležavala svoj dan. Tada su, podsetio on, letele žardinjere i palice i "ja ne bih voleo da se to dogodi u Centru 'Sava'" budući da je reč o uglednom objektu u kome se održavaju međunarodni kongresi, a u ovom trenutku se održava i FEST.

Predsednik GSA Boris Milićević potvrdio je Tanjugu da je najavljena konferencija za novinare te organizacije u Centru "Sava" otkazana na zahtev uprave te ustanove.

Prema njegovim rečima, kao razlog otkazivanja konferencije navedena je "neozbiljnost" organizatora, a na konferenciji je trebalo da bude predstavljen izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji 2008. godine.

Milićević je kazao da je povodom izjava koje je pomoćnik direktora centra "Sava" Hinić dao medijima, a koje je on ocenio kao homofobične, konsultovao pravnog zastupnika koji će proceniti da li ima osnova za neku vrstu postupka.

GSA, organizacija koja se bori za promovisanje i zaštitu prava seksualnih manjina, pozvala je simpatizere da se večeras u 18:30 časova okupe ispred glavnog ulaza u Centar "Sava" u znak protesta zbog, kako su ocenili, "neprihvatljive odluke rukovodstva jedinog konferencijskog centra u Beogradu".

Tim povodom oglasio je i LDP koji je, kako se navodi u saopštenju, spornu odluku Centra "Sava" ocenio kao "najdirektniji oblik diskriminacije". Konferencija za novinare GSA na kojoj će biti predstavljen "Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini - Ovo je zemlja za nas", biće održana u četvrtak, u Centru za kulturnu kontaminaciju.

Protest Gej strejt alijanse završen, projekcija nastavljena

Protest predstavnika udruženja Gej strejt alijansa u beogradskom Sava centru je završen, a projekcija filma "Milk" je nastavljena bez prekida.

Dvadesetak predstavnika tog udruženja ušlo je večeras u Sava centar i postavilo se ispred bioskopskog platna pred početak filma "Milk", protestujući što je rukovodstvo Sava centra zatražilo da bude otkazana konferencija za novinare te organizacije.

Oni su uzvikivali "Smrt homofobiji", dok je publika u sali bila podeljena u reakcijama na protest Gej strejt alijanse.

Ispred Sava centra se pred početak filma okupilo stotinak predstavnika Gej strejt alijanse, ali im jako obezbeđenje Centra nije dozvolilo da podele saopštenje. Ispred Sava centra bili su raspoređeni i policajci u opremi za razbijanje demonstracija.

Nakon toga pripadnici udruženja su ušli u salu i počeli protest na bini ispred platna.

Jerkov: Odluka uprave Sava centra skandalozna

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je večeras da je odluka uprave beogradskog Sava centra kojom se onemogućava održavanje konferencije Gej strejt alijanse "skandal".

"Skandalozno je što je Sava centar na insistiranje direktora doneo odluku da jedna takva kongresna institucija delu populacije ne dozvoljava da ima ista prava kao i ostali građani Srbije", rekla je Aleksandra Jerkov za agenciju Beta.

Ona je ocenila da gest uprave Sava centra dokazuje da u Srbiji još uvek nije prošlo vreme kada se građani dele, najpre po nacionalnoj osnovi, kasnije po političkoj, a sada i po seksualnoj orijentaciji, što jasno zabranjuje i Ustav Srbije.

"Svaka vrsta diskriminacije bi morala biti zabranjena i zakonom, i zato je dobro što će Skupština Srbije uskoro doneti Zakon o zabrani diskriminacije. To nam je potrebno što pre, kako bismo postali normalna država", rekla je Jerkov.

Ona je postavila pitanje ko se sve u Srbiji nalazi na rukovodećim mestima i zašto tužilaštvo toleriše govor mržnje koja se i putem interneta masovno širi protiv gej osoba.

"Očigledno ne postoji volja da se Srbija svrsta u red modernih evropskih država i zato možda i nije politički najprofitabilnije da se stane na put ovakvim pojavama", ocenila je Jerkov i podsetila da se Srbija obavezala da će antidiskriminacioni zakon doneti do 6. aprila 2006. godine.

Bradić: Zabrinjava reakcija rukovodstva Centra Sava

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je večeras da zabrinjava reakcija rukovodstva "Centra Sava" koje je otkazalo konferenciju za novinare organizacije Gej-strejt alijansa zbog projekcije filma "Milk".

"Taj film je uvažen kao veliki umetnički značajan proizvod. U našim uslovima osetljivim na različite nove i drugačije senzibilitete dešava se da se ovakve reakcije često ponavljaju i to nas zabrinjava zato što moramo da uvažimo tekovine demokratije", rekao je Bradić Televiziji Pink.

Fest ima veliku tradiciju u našem društvu i neguje različite filmske sadržaje koji dolaze iz celog sveta, rekao je ministar kulture i istakao da film "Milk" takođe dolazi sa jedne prestižne svetske manifestacije gde je Šon Pen dobio "Oskara" za glavnu mušku ulogu.

Bradić je podsetio da je nedavno potpisan protokol o saradnji Srbije i Turske, koji podrazumeva saradnju u oblasti kulture i otvara mogućnosti da se ostvare mnoge interesantne ideje u oblasti savremene produkcije, pozorišta , filma.Tokom posete Turskoj razgovaralo se, dodao je , o mogućoj saradnji na koprodukciji filma "Na Drini ćuprija" Emira Kusturice i "stekao sam utisak da je turska strana raspoložena da podrži takav projekat koji je planiran za 2011. godinu kojim će biti obeležena 50. godišnjica Nobelove nagrade Ive Andrića".

Na pitanje da li će smeniti upravnika Narodnog pozorišta Predraga Ejdusa zbog brojnih kritika na njegov rad, Bradić je rekao da sutra ima sastanak sa Upravnim odborom tog pozorišta, na kome će se upoznati sa stavom tog tela.

"Što se tiče mog odnosa prema Predragu Ejdusu, velikom glumcu i jako interesantnom i kreativnom čoveku na tom mestu, on je ostao isti i nemam razloga da ga smenim. Pokušaćemo da pomognemo Narodnom pozorištu na način na koji je to i moguće.", rekao je Bradić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.