Američka država Njujork odobrila sklapanje gej brakova

Izvor: Blic, 25.Jun.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka država Njujork odobrila sklapanje gej brakova

ALBANI - Američka savezna država Njujork postala je šesta i do sada najveća država SAD u kojoj je odobreno sklapanje istopolnih brakova.

Njujork, treća američka država po broju stanovnika, ovom merom pridružiće se Konektikatu, Ajovi, Masačusetsu, Nju Hempširu, Vermontu i distriktu prestonice Vašington (D.C).

Guverner Endru Kuomo potpisao je juče zakon koji su državni poslanici pre toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usvojili tesnom većinom, čime je sklapanje gej brakova odobreno u američkoj državi u kojoj je i rođen pokret za prava homoseksualaca.

Borci za prava homoseksualaca nadaju se da će ta mera u Njujorku pospešiti jačanje pokreta u SAD i pomoći da sklapanje gej brakova bude odobreno i u ostalim državama, posle neuspešnih pokušaja u tom smeru poslednjih godina.

Prva američka država koja je legalizovala gej brakove bila je Masačusets, ali za razliku od nje, Njujork neće zahtevati prebivalište na svojoj teritoriji da bi zainteresovanima izdao dozvolu za venčanje.

Zbog toga je verovatno da će ta američka država, kako ocenjuje agencija AP, postati magnet za gej parove iz celih SAD, koji eventualno budu želeli da se venčaju u Central parku, na primer, ili da medeni mesec provedu na Nijagarinim vodopadima.

U znak radosti zbog nove mere, sinoć je održana spontana ulična zabava ispred paba Stounvol in (Stonewall Inn) u Njujorku, u kome je, kako se smatra, 1969. počela borba za ostvarenje prava homoseksualaca u SAD.

Sećanje na noć kada je policija upala u taj pab gde su se uglavnom okupljali homoseksualci i napala njegove goste, što je izazvalo proteste nekoliko hiljada pripadnika gej populacije, obeležava se svake godine 28. juna paradama i zabavama.

Povezane vesti: Mećava zatrpala Njujork kao u filmu o apokalipsi

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američka država Njujork odobrila sklapanje gej brakova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jun.2011

Američka savezna država Njujork postala je šesta i do sada najveća država SAD u kojoj je odobreno sklapanje istospolnih brakova. Njujork, treća američka država po broju stanovnika, ovom mjerom pridružiće se Konektikatu, Ajovi, Masačusetsu, Nju Hempširu, Vermontu i distriktu prijestonice...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Njujork legalizovao gej brakove

Izvor: B92, 25.Jun.2011

Albani -- Američka savezna država Njujork postala je šesta i do sada najveća država SAD u kojoj je odobreno sklapanje istopolnih brakova...Njujork, treća američka država po broju stanovnika, ovom merom pridružiće se Konektikatu, Ajovi, Masačusetsu, Nju Hempširu, Vermontu i distriktu prestonice...

Nastavak na B92...

Njujork odobrio sklapanje gej brakova

Izvor: Studio B, 25.Jun.2011

Njujorški guverner Endrju Kuomo potpisao je zakon o omogućavanju sklapanja braka istopolnim parovima, čime je Njujork postao šesta savezna država u kojoj su odobrene homoseksualne bračne zajednice...Na taj način će se Njujork, treća po broju stanovnika američka država, pridružiti Konektiketu,...

Nastavak na Studio B...

Njujork: Odobreno sklapanje gej brakova

Izvor: Večernje novosti, 25.Jun.2011

Njujorški guverner Endrju Kuomo potpisao je zakon o omogućavanju sklapanja braka istopolnim parovima, koji su poslanici usvojili tesnom većinom

Nastavak na Večernje novosti...

NJUJORK ODOBRIO HOMO BRAKOVE

Izvor: Kurir, 26.Jun.2011, 09:12

OLBANI - Američka savezna država Njujork postala je šesta i do sada najveća država SAD u kojoj je odobreno sklapanje istopolnih brakova...Njujork, treća američka država po broju stanovnika, ovom merom pridružiće se Konektikatu, Ajovi, Masačusetsu, Nju Hempširu, Vermontu i distriktu prestonice...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.