Njujork odobrio sklapanje gej brakova

Izvor: Studio B, 25.Jun.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork odobrio sklapanje gej brakova

Njujorški guverner Endrju Kuomo potpisao je zakon o omogućavanju sklapanja braka istopolnim parovima, čime je Njujork postao šesta savezna država u kojoj su odobrene homoseksualne bračne zajednice.

Na taj način će se Njujork, treća po broju stanovnika američka država, pridružiti Konektiketu, Ajovi, Masačusetsu, Nju Hempširu, Vermontu i distriktu prestonice Vašington D.C, podseća američka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << agencija Asošijeted pres (AP).

Nacrt zakona usvojio je Senat Njujorka, koji kontrolišu republikanci, a prema izveštajima Bi-Bi-Sija , za ukidanje zabrane venčanja istopolnim parovima glasala su 33 senatora, od kojih 29 demokrata i četiri republikanca, dok se 29 izjasnilo za zadržavanje zabrane registracije takvih brakova.

"Ne mogu da odbijem čoveku, ljudskom biću (...) ista prava koja imamo ja i moja žena", rekao je republikanski senator Mark Grisanti pre glasanja, preneo je Rojters.

BBC podseća da je američki predsednik Barak Obama, čija je predizborna kampanja uoči izbora 2012. počela u aprilu, u četvrtak boravio na dobrotvornoj večeri podrške homoseksualcima u Njujorku, kao i da je rekao da je njima potrebno dati ista prava, ali da se uzdržao od otvorene podrške gej-brakovima.

Pre dve godine, Senat Njujorka odbio je nacrt zakona, bez obzira što ga je skupština prethodno odobrila, a problem legalizacije istpolnih brakova već mnogo godina "trese" Ameriku - mnoge države su donele kodekse kojima se zabranjuju takve zajednice.

Prema najnovijim anketama, u državi Njujork za legalizaciju je bilo 58 odsto anketiranih, a prema istraživanjima "Pju riserča", u celini SAD stavovi su podeljeni i za legalizaciju je 45, a protiv 46 procenata, navodi Bi-Bi-Si.

AP navodi da je posle usvajanja zakona sinoć održana ulična proslava ispred paba "Stonvol in".
Pogledaj vesti o: Parada ponosa,   Vašington

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.