Izvor: eKlinika.rs, 12.Jul.2023, 11:00

Zeleni orah i med – narodni melem za „čišćenje” jetre, želuca i krvi

Zelenih orah nije uobičajen u našoj ishrani, već je poznatiji kao plod od kojeg se pravi napici i narodni melemi, iako je odličan izvor proteina i zdravih masti. Kao što mu i samo ime kaže, zeleni orah je plod koji se bere dok još nije sazreo. Spoljašnja koža nezrelih oraha u vreme berbe je jarkozelene boje, poput limete, sa sitnim belim mrljama. Kasnije, tokom sezone, kožica postaje  bleđa i žuća, što ukazuje na to da je orah iznutra sazreo.
Zeleni ili „vlažni“ orah Zeleni >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << orasi u narodu se zovu „vlažnim“ orasima, zbog nerazvijene ljuske oraha i jezgra ploda koje je mekano i vlažno jer se orah još nije u potpunosti formirao i stvrdnuo. U tom stadijumu zeleni orasi su lepljivi i puni soka. Prilikom branja ili čišćenja kore zelenog oraha treba nositi rukavice jer nezreli orasi ostavljaju tamne fleke na koži i odeći. Iako nisu baš najukusniji za sirovu konzumaciju, jedinstvenom ih čini komponenta koja se koristi u nizu tradicionalnih recepata.
Zeleni, nezreli orasi imaju bogat, zemljani, začinsko-gorki ukus, i neverovatno su mirisni. Osim proteina i zdravih masti, zeleni orah sadrži i visoku koncentraciju tanina zbog čega se ovaj nezreli plod koristi za pravljenje čuvenog italijanskog likera „noćina“ što bi u našim krajevima bilo nešto poput orahovače.
Koje prednosti ima zeleni orah? Zeleni orah je nutritivno bogat, a sadrži i vitamine i minerale kao što su kalcijum, gvožđe, folnu  kiselinu, magnezijum i kalijum.
Bogati su antioksidansima i biljnim omega-3 masnim kiselinama (naročito alfa-linolenskom kiselinom, ili ALA), i to u količinama većim od drugih vrsta oraha. Takođe sadrže polifenole i polinezasićene masti, a sve to znači da prednosti zelenih oraha daleko prevazilaze njihov ukus.
Zeleni orasi sadrže i zdrave masti. Orasi mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa, ublaže štetu uzrokovanu LDL lošim holesterolom, smanje krvni pritisak, podstiču  zdravlje creva, pomažu u kontroli težine, smanjuju upalu, podržavaju funkciju mozga, pa čak i smanjuju rizik od određenih karcinoma.
Iako su orasi visoko kalorični, oni su hrana bogata energijom, što znači da mogu da pomognu da se duže osećamo sitim. To ih čini odličnom užinom ili dodatkom mnogim jelima.
Sadrže tanine koji se ne nalaze u običnim orasima, a zbog kojih su ovi plodovi gorki.
Melem od meda i zelenog oraha Zeleni orah nije poznat samo kao glavni sastojak orahovca, već se koriti i za druge meleme koji se od davnina koriste u narodnoj medicini. Mladi, zeleni orasi bogati su vitaminom C, a u kombinaciji sa medom pokazali su se kao efikasan narodni melem protiv anemije, za ublažavanja kašlja i prehlade, za upalu krajnika, pročišćavanja jetre, želuca i krvi.
Potrebno je:
* 1 kg meda
* 40 mladih zelenih oraha
Orahe je najbolje brati u sredini van gradske, zagađene sredine. Treba ih dobro oprati i osušiti. Plodove treba izrezati na kockice i stavitu u teglu, a ztim ih preliti medom. Teglu treba ostaviti na svetlom mestu, ali nikako ne treba da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Na svakih 10 dana teglu treba otvoriti i drvenom varjačom promešati smesu. Nakon 40 dana med ocedite od komadića oraha, koji su postali braon boje, a i držite ga na tamnom, hladnom mestu.
Melem se uzima svakog jutra po jedna kafena kašičica, a može da se daje i deci za poboljšanje imuniteta.
Članak Zeleni orah i med – narodni melem za „čišćenje” jetre, želuca i krvi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.