Izvor: Piplmetar.rs, 10.Dec.2023, 06:37

Veruje se da je ovaj recept je još iz antičkog vremena: Pčelar objašnjava kako se pravi medena rakija

N. S.


Ona pospešuje apetit i predstavlja odličnu podlogu za hranu koja će uslediti

Slavsko vreme je počelo i običaj je da domaćin, ako je pčelar pa i ako to nije, goste dočekuje i svojim specijalitetom: sopstvenim proizvodom, medenom rakijom. Postoji mnogo recepata, a mi ćemo vam ponuditi jedan tradicionalni koji se, prema nekim izvorima, spravljao još u antička vremena. Priprema se jednostavno, a konačnu aromu određuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << odabrani sastav.
Od rakija može se odabrati šljivovica, viljamovka, lozovača, dok se poneko rešava čak i za rakiju od meda. U zavisnosti od količine, kvaliteta i vrsta dodatog meda koji se stavlja u rakiju dobija se izrazito lepa boja sa blagim mirisom tečnog meda, piše RTV.
Ako se želi dobiti uz to i lekovit napitak, pripremljenoj tečnosti dodaje se i nešto propolisa. Kao sva pića, tako i medena rakija dobija na kvalitetu višegodišnjim odležavanjem u prostoru zaštićenom od stranih mirisa, ali će zadovoljstvo priuštiti i nestrpljivijim gostima.
– Priprema je jednostavna: u pola litre prokuvane vode, kada se malo rashladi, treba staviti kilogram meda i lagano mešati sve dok se ne rastopi, onda sipati rakiju, mešati i malo probati. Kada vam jačina bude odgovarajuća, više ne treba rakije, a to znači i manje od litre. Mogućnost dodavanja različitih sortnih vrsta meda daje očigledno veoma veliki prostor za stvaranje sopstvenog recepta, specijaliteta. Najbolja je kada se služi pred obrok, rashlađena na temperaturi od -2 do -4 °C. Ona pospešuje apetit i predstavlja odličnu podlogu za hranu koja će uslediti“, preporučuje dugogodišnji pčelar, profesor Dejan Kreculj.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.