Vazduh pun polena guši i one koji nisu alergični

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2016, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazduh pun polena guši i one koji nisu alergični

Kašalj je poslednjih dana glavni simptom kod onih koji pate od alergije, ali kako je koncentracija polena trava tri puta veća od granične vrednosti, čak i oni koji dosad nisu imali problem sa alergijama, ovih dana kašljucaju, grlo ih grebe i imaju osećaj gušenja u grudima.

Prema rečima dr Rajice Stošovića, alergologa i imunologa iz Klinike za alergologiju i imunologiju u Kliničkom centru Srbije, suv kašalj je specifičan simptom kod alergije na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << polen trava:

"To je ponekad i jedina tegoba, koja mnoge pacijente ne asocira na alergiju. Oni koji znaju da su alergični često uz kašalj imaju i otežano disanje, sviranje u grudima i zamaranje, kao kod astmatičara. Oni koji nisu alergični, takođe zbog prevelike količine polena trava i njegovog jakog alergenog potencijala, mogu da osećaju grebanje u grlu i da suvo kašlju."

To, prema rečima dr Stošovića može da znači da će posle nekoliko godina preosetljivosti na alergen i postati alergični, pa će morati da primaju terapiju.

Uz suv, nadražajni kašalj kao posledica alergije mogu da se jave i suzenje, crvenilo, svrab očiju, curenje bistrog sadržaja iz nosa, koji se sliva niz zid ždrela i naročito noću izaziva nadražaj za kašalj.

"Poleni koprive i bokvice narednih nedelja, pogotovo ako bude lepo i sunčano vreme, bez kiše, dostizaće 80 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, što je gotovo tri puta više nego što je granična vrednost - kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine, gde se svake nedelje meri koncentracija polena u vazduhu od 24 biljke na više od 20 mernih mesta u Srbiji."

Mirjana Mitrović iz Agencije kaže da će ovakva tendencija rasta biti i tokom juna, pa i jula, kada će se pojaviti i polen korova:

"Tada će se preklopiti poleni ova dva jaka alergena, naročito korova, koji ima još jači alergeni potencijal od polena trava. To će sasvim sigurno izazvati izraženije tegobe kod onih koji su alergični na polen."

Teško je slažu se stručnjaci, izbegavati alergene, naročito ako je njihova koncentracija velika kao što je ovih dana. Zato je medikamentna terapija, kao i vakcinacija, najbolje rešenje za alergične, i ona ima značajan efekat na preosetljive na alergene.

Koncentracija polena trava opadaće do kraja juna, kada će alergijske reakcije izazivati poleni korova, najpre ambrozije, zatim crnog pelina i kiselice.

"Da bi se sprečilo širenje polena u vazduhu, travu treba kositi pre nego što počne da cveta, a najefikasniji način suzbijanja ambrozije je čupanje direktno iz korena", kaže Mirjana Mitrović.

Prevencija

Doktor Rajica Stošović, kaže da nekoliko saveta pomaže da se pacijenti barem ne izlažu velikoj količini alergena jer će i tegobe biti manje:

"Napolje bi trebalo izlaziti u poslepodnevnim i večernjnim časovima, i u to vreme provetravati kuću. Posle svakog izlaska skinuti garderobu i istuširati se, a tokom toplijih dana najbolje je koristiti klimu sa filterima, kako u prostorijama u kojima se boravi tako i u automobilima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.