U Raču će pristizati med iz cele Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2020, 13:31

U Raču će pristizati med iz cele Srbije

U Centar za prikupljanje, preradu i plasman meda u Rači pristizaće med iz cele Srbije, a pčelarima se na ovaj način omogućava siguran plasman proizvoda bez posrednika. 90 odsto meda koji stigne u Centar ići će na inostrano tržište.

Centar za prikupljanje, preradu i plasman meda u Rači sa kapacitetom od 3.600 tona za pčelare iz cele Srbije postaje mesto sigurnog otkupa meda bez posrednika čime se ostvario >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dugogodišnji san pčelarskih organizacija.

"Ovaj pogon će lično meni mnogo značiti ali i svim ostalim pčelarima na nivou cele Srbije. Ulivaće nam neku sigurnost. Kada nam se povoljno nudi ta sigurnost nije na odmet prevaliti i dug put i dati med u sigurne ruke odnosno znati da svoj proizvod dajete onom ko će ga i adekvatno platiti i muku i taj proizvod od čega naravno mi pčelari i živimo", rekao je Ivica Kostić- pčelar iz Surdulice.

"90 odsto proizvodnje ići će na inostrano tržište što je vrlo bitno. Ima zainteresovanih sa svih strana. Postojali su pregovori i sa Japanom i sa Zapadnom Evropom i Rusijom i Amerikom, videćemo šta ćemo realizovati. Osnovni cilj je da nemamo preprodaju meda", rekao je Dejan Stefanović- pčelar iz Požarevca.

"Kada krene odavde u maloj ambalaži tada će biti prepoznat da je odavde i tada ćemo početi da osvajamo praktično tržište kao srpski med odnosno ,,Naš med’’ i mislim da velika šansa postoji. Sada još samo da zamedi i da pčelari cele Srbije počnu da isporučuju med u pogone i da se pakuju i naravno da se dokažemo na svetskom tržištu i da postignemo cene koje su želja srpskih pčelara i onda smo postigli cilj", naglasio je Đorđe Mrkić- pčelar iz Veternika.

Model saradjne između pčelarskih organizacija, države i lokalne samouprave u Rači pokazuje kako se udruživanjem može ostvariti dobra ideja od koje proizvođači mogu imati koristi jer samo zajedničkim radom se postiže konkurentost na inostranom tržištu.

"Zato što je ovaj projekat za mene bio primer kako država može da pomogne i da radi sa jednim savezom i sa lokalnim samoupravama da promovišemo regionalni razvoj, da promovišemo i pomognemo i udruživanje i zadrugarstvo i kako da pomognemo našu poljoprivredu", rekla je Ana Brnabić- predsednica Vlade Republike Srbije.

"To je nešto što je zaista veoma važno za sve nas, a važno je i za celu poljoprivredu gde drugi poljoprivrednici mogu da vide da je to moguće pa da onda i oni krenu nešto slično jer kao što vidite sve se može. Kada smo počeli da radimo sve ovo mi smo imali samo 40 000 evra na računu i do danas je sve ovo koštalo preko milion i 500 000 evra. Veliki pozdrav za sve pčelare Srbije. Sada imaju svoju kuću", rekao je Rodoljub Živadinović- predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Na ovaj način šumadijska opština Rača postaje opština meda a u planu je i razvoj lekovitog turizma odnosno lečenje pčelinjim proizvodima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.