Šta je upisano u registar nematerijalne baštine?

Izvor: RTS, 08.Jan.2019, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je upisano u registar nematerijalne baštine?

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisano je devet novih elemenata. Od 46 elemenata koliko sada broji registar, tri se već nalaze na Uneskovoj listi nematerijalnog nasleđa čovečanstva.
Upisani su zanati: opančarstvo i veština tkanja bezdanskog damasta, dvopređno pletenje vunenih čarapa, tri elementa sa Kosova i Metohije, kao što su pesme za rojenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pčela, zatim obred nazdravljanja-zdravice, pokladne povorke i vertepi sa područja Srema.

"Najznačajnije je da element bude prepoznat od lokane zajednice, grupe ili pojedinca kao značajan za njihov kulturni identitet, za kulturnu obnovu zajednice da se prenosi s kolena na koleno i da na neki način prikazuje kulturnu raznolikost, diverzitet kulture u Srbiji generalno", kaže Danijel Sinani, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe.
Nematerijalno kulturno nasleđe, već vekovima, čuva od zaborava usmenu tradiciju i jezik, scensku umetnost, društvenu praksu, rituale i praznike izražavajući na taj način kreativnost, znanje, veštine i duh ljudi koji ga stvaraju.
"Registar je osnovan 2012. i jedna od naših obaveza jeste stalno ažuriranje i dopunavanje tog registra što novim upisima, što dopunama već postojećih, odnosno praćenje njihovih života u savremenom trenutku na području Republike Srbije", navodi Danijela Filipović iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe.
Na Uneskovoj listi do sada su upisani slava, kolo i pevanje uz gusle koje ovih dana izaziva različite polemike.
"Sve one zajednice koje prepoznaju kulturne elelmente koje smo mi prijavili kao elelmente koji pripadaju srpskom narodu i Srbiji mogu da se priključe nominacijama što je nešto potpuno legitimno i pošteno", navodi Sinani.
Negovanjem i prenošenjem nematerijalnog kulturnog nasleđa čuva se istorija, kultura i tradicija koja izaziva osećaj identiteta i kontinuiteta jednog naroda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.