Sajam pčelarstva u Bujanovcu

Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2018, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam pčelarstva u Bujanovcu

BUJANOVAC

U kakvoj je ekspanziji pčelarstvo moglo se videti danas u Bujanovcu na trećem međunarodnom seminaru pčelarstva i izložbi pčelarske opreme i proizvoda, koje je, u sportskoj hali „Mladost“, organizovalo bujanovačko udruženje pčelara „Polen 2012“.

Manifestacija pod nazivom „Pčela ne poznaje granice“ okupila je pčelare iz svih krajeva Srbije, Makedonije i Kosova, a pčelarsku >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << opremu i pčelinje proizvode prezentovalo je 25 izlagača.

Predavači na seminaru bili su dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i profesionalni pčelar dr Novko Velkov.

Pčelarstvo i proizvodnja meda su u velikom zamahu“, izjavio je za JUGPress predsednik udruženja „Polen 2012“, Zarija Mitić.

„Na teritoriji opštine imamo više od 7000 košnica, a 18 pčelara i 419 košnica više nego prošle godine“, istakao je Mitić

Manifestaciju je posetio i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi koji je poručio da lokalna samouprava prepoznaje potencijale pčelarstva u Bujanovcu i da iz tog razloga podstiče razvoj ove grane poljoprivrede subvencijama.

U 2017. godini opštinske subvencije za individualne proizvođače pokrivale su 80 odsto troškova za nabavku opreme u iznosu do 100.000 dinara.

Pčelar Dejan Janjić iz Bujanovca, koji se pčelarstvom bavi 18 godina i poseduje 70 košnica, kaže da ovaj seminar pruža priliku bujanovačkim pčelarima da od stručnjaka dobiju prave informacije o novitetima u proizvodnji meda, kao i mogućnost nabavke opreme na jednom mestu.

Bujanovački pčelari su složni u oceni da su prethodne dve godine za njih bile katastrofalne zbog vremenskih prilika, prolećnih mrazeva i letnjih suša, kakva će biti ova godina za proizvodnju meda još uvek je rano prognozirati.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.