Posle fakulteta osnovala destileriju za rakiju od meda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle fakulteta osnovala destileriju za rakiju od meda

Nevena Novićević se već šest godina uspešno bavi proizvodnjom medoveče, a svoje znanje koje je stekla kao diplomirani tehnolog pridružila je porodičnoj proizvodnji meda u Velikoj Plani i osnovala destileriju. Prava medovača nastaje kao destilat prirodnog meda i u sebi nema metil alkohola jer prilikom vrenja med se razblažuje samo vodom.

Nevena je napravila svoju prvu rakiju od meda pre šest godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je ujedno i bila njen diplomski rad na fakultetu. Kao diplomirani tehnolog na svom imanju u Velikoj Plani počela je da proizvodi rakiju od meda, pa danas ima i destileriju. Otac joj je pčelar, pa je u isto vreme zaokružila porodičnu proizvodnju.

"Ja sam sasvim slučajno krenula to da radim, pri tom ja živim u Beogradu i ja sam prvi put kazan videla kada sam počela ovo da radim ali eto to sam studirala i pri tom sam upoznala i razne ljude koji se bave vinom i rakijom i nekako mi je sve to postalo zanimljivo. Polako sam počela, prvo sa malim količinama, prvo sa 100 litara i onda kada sam videla da imam povratnu informaciju od ljudi i da se to njima zapravo sviđa posebno zato što ova rakija nema metil alkohola u sebi pa se razlikuje od drugih. Ja proizvodim rakiju od meda, onda slatku medovaču, liker od višnje i orahovaču i sada je to neka proizvodnja od 1000 litara godišnje", kaže Nevena.

Proizvodnja rakije od meda je specifična, fermentacija se odvija na 28 stepeni u bakarnom kazanu i traje mesec dana. Kako bi med mogao da izvrši vrenje potrebno ga je razblažiti vodom a tu se dodaju i posebni vinski kvasci pa je znanje neophodno kako bi se dobila prava medovača.

"Fermentacija mora da bude na stalnoj temperaturi, da svi parametri budu konstantni i nakon toga ide dvostruka destilacija i ona sazreva dve godine u jasenovom buretu koje je oplemeni i tada rakija dobije žutu boju. Ovo je posao koji se radi polako, oprezno i stalno se posmatra i po malo se radi i ovde su manje količine, nje ne možete da napravite da je ima dosta jer prvo nema ni meda puno pošto je potrebno i do dva kilograma meda da bi se napravio litar ove rakije", kaže Nevena.

Pored jake medovače i slabije slatke medovače, Nevena pravi i likere od višnje i oraha u rakiji od meda. Ovi proizvodi se razlikuju od voćnih rakija u kojima je med taj koji se stavlja u njih, pa se često medovačom nazivaju takve rakije, iako je prava medovača zapravo destilat meda.

"Svaka rakija voćna u sebi mora da ima jedan posto metil alkohola, međutim, pošto metil alkohol nastaje tokom fermentacije voća, a pošto ja nemam ni jednu voćku koja vri, tako da ja nemam metil alkohol u rakiji i ova rakija zbog toga lako može i da se izvozi", kaže Nevena.

Plan ove devojke je da i dalje eksperimentiše sa voćnim ukusima i medovačom, pa trenutno radi na recepturi likera od maline u rakiji od meda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.