Izvor: eKlinika.rs, 14.Jul.2023, 11:00

Pčelinji vosak i žumance – melem koji umiruje bolna kolena, zaceljuje kožu, hemoroide…

Samo tri sastojka – pčelinji vosak, jaje i biljno ulje – potrebni su za pripremu veoma efikasnog melema koji se koristi za brojne probleme na koži, kod bronhitisa, otoka, otvorenih rana, opekotina, pukotina na rukama i nogama, upale jajnika, sinusa, ekcema, hemoroida… U narodu je poznat i kao ruski melem, jer se njegova primena kao prirodnog leka iz tih krajeva prošilia širom sveta.
Pčelinji vosak pravi se od saća pčela Pčelinji vosak je proizvod koji se pravi od saća >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << pčela koji sadrži med. Mešanje polenovih ulja u vosak saća pretvara beli vosak u žutu ili braonkastu smesu. O primeni pčelinjeg voska u narodnoj medicini datiraju beleške još iz starog Egipta, a ovaj prirodni proizvod pokazao se efikasanim za snižavanje visokog holesterola, ublažavanje bola, gljivičnih infekcija kože i drugih stanja.
Recept za delotvorni ruski melem Delotvorni melem ili krema od pčelinjeg voska i izabranog biljnog ulja lako se pripema, a njegova prednost je što je koristan za lečenje niza bolesti i što nije štetan i nema negativnih efekata. Za pripremu ruskog melema potrebno je:
jaje 400 ml biljnog ulja (maslinovo ili neko drugo jestivo ulje) 60 grama prirodnog pčelinjeg voska. Priprema:
Prvo skuvajte jedno jaje. Jaje treba da bude tvrdo kuvano. Odvojte žumance i ispasirajte ga viljuškom. Zatim u lonac, šerpu stavite ulje, i njemu otopite komadić voska. Sve to treba da se kuva na laganoj vatri. Kada smesa počne da pucketa, polako počnite da dodajete ispasirano žumance. Smesa će početi da peni tako da posudu treba brzo skloniti sa vatre.
Kada se ulje malo „primiri“, ponovno ga vratite na vatru i nastavite da ga kuvate, uz neprestano mešanje. Ako je ostalo još žumance, dodajte preostali deo. Kuvajte i mešajte sve dok smesa ne promeni boju i postane tamnosmeđa. Tada je sklonite sa vatre i ostavite oko 20 do 30 minuta da odstoji. Procedite smesu kroz gazu kako bi se odstranile mrvice žumanca. Kada se smesa ohladi, prebacite je u čistu teglicu. Melem može da se drži i frižideru do 10 meseci.
Kako se koristi melem koji sadrži pčelinji vosak Ruski melem koristi se na različite načine, u zavisnosti od problema koji se tretira:
– Kada se koristi za upalu sinusa melem prvo treba malo otopiti i ukapati ga u nos kako bi „probio“ sinuse i „povukao“ gnoj
– Ako se koristi kod bronhitisa ili čireva, savet da se je uzima pola kašike melema, tri puta na dan, pre svakog obroka
– U slučaju opekotina, zubobolje ili rana melem se nanosi na bolno mesto
– Problem hemoroida ublažava se tamponom od gaze koji je natopljen u melem. Tamnpon se stavlja u anus i drži tokom noći, u periodu od 8 do 10, ili dok se ne oseti poboljšanje
– Za bolne zglobove – kolena, ramena, lakotove melem se nanosi na bolno mesto, stavi se preko gaza ili čista pamučna krpa i fiksira, umota zavojem
– Za jačanje noktiju melem se pred spavanje namaže preko nokatne ploče svih prstiju.
Napomena: Ako je za određeni problem potrebno da se melem maže direktno na kožu to se uvek radi noću.
Pojava alergije na pčelinji vosak je veoma retka i obično se javlja kao promena na koži.
Članak Pčelinji vosak i žumance – melem koji umiruje bolna kolena, zaceljuje kožu, hemoroide… se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.