Pčele na udaru pesticida

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pčele na udaru pesticida

Balkan je prvi region u svetu po neprosvećenosti i nesaradnji voćara i pčelara

Ukoliko se ostvare predviđanja stručnjaka o mogućem nestanku pčela u narednih dvadesetak godina, može uslediti apokaliptični scenario, po kojem ni ljudi ne bi poživeli još dugo. Kako istraživanja pokazuju, svaki treći zalogaj dugujemo pčelama, a još je Ajnštajn tvrdio da bi izumiranje pčela dovelo do smrti cele planete u roku od četiri godine.

Danas su svi saglasni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je genije preterivao, ali i da sve češće tretiranje voća pesticidima širom sveta kontinuirano truje pčele i nepovratno smanjuje njihov vek i broj. Zoran Stanimirović, profesor Fakulteta veterinarske medicine objašnjava da ni Srbija nije izuzetak.

– Balkan je verovatno prvi region u svetu po neprosvećenosti i nesaradnji voćara i pčelara. Naši voćari nisu svesni značaja koji pčele imaju u oprašivanju i rastu poljoprivrednih kultura – savetuje Stanimirović.

I Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, potvrđuje da veliki doprinos izumiranju pčela daje sve rasprostranjenija i učestalija upotreba pesticida.

– Naročito su po pčele opasni novi insekticidi čije se prisustvo teško otkriva. Ako društvo ne pokaže interes da se pčele sačuvaju, mnoge biljke i životinje bi nestale u kratkom vremenskom periodu. Osim toga, i pčelari su na mukama jer su nerodne godine sve češće, pa i oni gube interes za gajenje pčela. Zato celokupno društvo mora da se angažuje i da nešto hitno preduzme – upozorava Živadinović.

Naši sagovornici upozoravaju da razloga za paniku kod potrošača nema, budući da trovanje pčela pesticidima ne utiče na kvalitet meda.

– Pčela filtrira sve što unese u košnicu. Med je zdrav, čist i kvalitetan kao i ranije, ali pošto je potrebno više napora da se očisti od hemikalija koje pčele pokupe sa cvetova, njihov vek se smanjio čak za 12 dana – kaže Stanimirović.

-----------------------------------------------------------

Neznanje i insekticidi – pogubna kombinacija

Najveća trovanja pčela izazivaju voćari amateri koji ne čitaju uputstva na pakovanjima pesticida, a svako mora da sadrži i upozorenje da je određeni preparat otrovan za pčele. Najopasniji su insekticidi poput neonikotinoida, imidakloprida i fipronila. Pojedini insekticidi postaju otrovni tek na visokim temperaturama. Zato kada ih pčele unesu u košnicu u kojima je temperatura viša od 30 stepeni, može da dođe do uginuća svih.

---------------------------------------------------------

Evropa u borbi za spas pčela

U SAD već godinama nestaje po trećina pčelinjih društava, a Evropski parlament je krajem prošle godine zatražio od Evropske komisije da sačini program za spas pčela. Ministri poljoprivrede zemalja članica doneli su odluku da se opasni pesticidi povuku sa tržišta do 2018. godine.

Stefan Despotović

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.