POMOR PČELA U KIKINDI Stradali rojevi u 2.000 košnica

Izvor: Blic, 07.Jul.2015, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POMOR PČELA U KIKINDI Stradali rojevi u 2.000 košnica

Pčele u oko 2.000 košnica uginule su od prošlog četvrtka do danas u okolini Kikinde, a šteta je najmanje oko 500.000 evra.

Pčelari sumnjaju da je do nezapamćenog pomora došlo nakon tretiranja suncokreta određenim hemijskim preparatima, pa su obavestili veterinarsku, ekološku i poljoprivrednu inspekciju koje obilaze pčelinjake i sagledavaju štetu.

Međutim, Ksenija Laketa, načelnica Veterinarske inspekcije Severnobanatskog okruga, danas nije mogla ništa da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže o ovom događaju, jer za to nema ovlašćenje nadležnog ministarstva.

Neki pčelari, poput Saše Čolaka iz Banatskog Velikog Sela, ostaće bez ovogodišnjeg suncokretovog meda, jer mu je stradao kompletan pčelinjak.

- Imam oko 200 košnica sa 150 društava i sva su zakačena otrovom. Cena jedne košnice je oko 200 evra, ali ću ostati bez meda. Obavestili smo sve inspekcije, veterinarsku, ekološku, poljoprivrednu i čekamo procenu šteta, iako znamo da nam je niko neće nadoknaditi – kaže Čolak, koji je Predsednik Udruženja pčelara “Kikinda”.

Pčelari se boje da će uginuća biti nastavljena i na zimu.

- Ako je otrov ušao u pčele preko polena, biće velikog pomora pčela i tokom zime. Molim Boga da ne budem u pravu, jer ako se to dogodilo, mnogi će ostati bez pčela – objašnjava Čolak, koji je pčelarstvom bavi dosta dugo.

Pčelari su u svojoj nevolji obavestili i predsednika opštine Pavla Markova, koji je održao sastanak sa njima.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.