Med iz Srbije prvi put na tržištu Italije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 15:54

Med iz Srbije prvi put na tržištu Italije

Srbija je prvi put izvezla med na tržište Italije, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da iz godine u godinu raste broj pčelara i košnica u Srbiji i da je zadovoljan i radom pčelara i kvalitetom meda.

"Juče smo prvi put izvezli med na prostor Italije, iz naših pogona iz Srbije, to je naš med. Imali smo izvoz i na prostor Emirata i nekih drugih zemalja", rekao je ministar na TV Prva.

Najavio je da će ovih dana biti isplaćene sve subvencije za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pčelare.

"Mislim da pčelari u poslednje četiri godine ne moraju da brinu o svojoj egzistenciji, jer je pčelarstvo uzdignuto na mnogo veći nivo nego što je to bilo ranije", rekao je ministar.

Naveo je da se ranije pčelarstvo doživljavalo kao hobi, a da je sada isplativo time se baviti.

"Pogon u Rači Kragujevačkoj koji je sufinansirala država, to je njihova fabrika, sami pčelari su se udružili i napravili fabriku", kaže Nedimović.

U toku je, navodi, velika akcija uklanjanja falsifikovanog meda sa srpskog tržista i navodi incidentne situacije i pokušaje da se iz Ukrajine i Moldavije prošvercuje u Srbiju njihov med koji nije odgovarajućeg kvalitera ili je dobijen na veštački način.

"Mi gledamo da to suzbijemo. Nije reč o medu, nego o veštackoj tvorevini koja liči na med", precizirao je Nedimović.

Kaže da posebna akreditovana laboratorija na Hemijskom fakultetu može da otkriva da li je reč o prirodnom medu ili o vestačkom medu.

"Spram toga preduzimamo odgovorajuće mere. U toku ovih dana je velika akcija gde pokušavamo da te falsifikatore meda uklonimo sa tržišta kako bi naši pčelari imali bolju prođu na tržištu", rekao je Nedimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.