Izvor: eKlinika.rs, 29.Nov.2020, 13:01

Med ili antibiotik? Nauka će vam reći ovo…

Kad se priča o medu, često se čuje da je „tečno zlato“. To i ne treba da čudi s obzirom na to koliko je dobar za naše zdravlje. Jer i nauka je dokazala da je med superiorniji od uobičajenih lekova za poboljšanje simptoma infekcije gornjih disajnih puteva. A što je najbolje od svega – med je prirodna, lako dostupna i pristupačna namirnica za većinu domaćinstava.
 Jeftina alternativa antibioticima Istraživači >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Univerziteta Okford u studiji objavljenoj u stručnom magazinu BMJ Evidence-Based Medicine, upoređivali su 14 prethodno objavljenih naučnih radova koji se odnose na efikasnost meda za ublažavanje simptoma  infekcija gornjih disajnih puteva. Otkrili su da u poređenju sa uobičajenim tretmanima (poput lekova koji se prodaju bez recepta i antibiotika), med publažava učestalost i jačinu kašlja i može da posluži kao jeftina alternativa antibioticima.
Autori studije smatraju da su potrebna dalja kontrolisana ispitivanja. Analiza je bila podstaknuta zabrinutošću zbog antimikrobne rezistencije, koja je delimično povezana sa prekomernim prepisivanjem antibiotika za infekciju gornjih disajnih puteva. Zbog toga su centri za kontrolu i prevenciju bolesti proglasili rezistenciju na antibiotike jednom od najurgentnijih briga za globalno javno zdravlje. Međutim, istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da med može da bude ključ jer su naučnici sa Univerziteta Illinois u Čikagu otkrili su da bi antimikrobno jedinjenje koje prave pčele moglo da postane osnova za nove antibiotike.
Pomaže u borbi protiv metaboličkog sindroma Da bi se dijagnostifikovao metabolički sindrom, osoba mora da ima najmanje tri od pet uslova: veliki struk (više od 89 cm za žene i 101,6 cm za muškarce), visok krvni pritisak, visok nivo štetnih triglicerida u krvi, nizak „dobar“ HDL holesterol i visok šećer u krvi. Naučne studije iznose razloge zbog kojih med može pomoći u poboljšanju ovih uslova. Prvo, med ima nizak glikemijski indeks tako da ne podiže nivo šećera u krvi i nivo insulina, a pomaže u povećanju osetljivosti na insulin. Takođe, utvrđeno je da med sprečava prekomerno debljanje i poboljšava metabolizam lipida smanjenjem triglicerida kao i ukupnog holesterola i „lošeg“ LDL holesterola, dok istovremeno povećava „dobar“ HDL.
Antioksidativna svojstva meda takođe pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, jednog od centralnih mehanizama metabolički sindroma. Ukratko, oksidativni stres je neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Ovo su razlozi zbog kojih istraživači zaključuju da postoji jak potencijal da se med integriše u upravljanje metaboličkog sindroma, i preventivno i terapijski.
Sprečava očvršćavanje arterija Naučnici podsećaju da je očvršćavanje i sužavanje arterija vodeći uzrok smrti u svetu. S obzirom na to da med sadrži više od 180 supstanci – uključujući prirodne šećere, kao i mnoštvo vitamina, minerala i fitokemikalija, utvrđeno je da  su antioksidativna i protivupalna jedinjenja u medu, pored njegove sposobnosti da se suprotstavi oksidativnom stresu, ključni faktori odgovorni za sve zdravstvene blagodeti „tečnog zlata“. Istraživanja pokazuju da konzumiranje meda sa visokim antioksidantima zaista povećava nivo antioksidansa u krvi. Zamena prerađenog šećera medom takođe može da pomogne u jačanju antioksidativne odbrane kod zdravih odraslih osoba.
Održava zdravlje creva Med poseduje prebiotička svojstva, a prebiotici pomažu u fermentaciji korisnih bakterija u crevima, uključujući bifidobakterije i laktobacile. Ovo svojstvo povezano je sa jačom imunološkom funkcijom i poboljšanim mentalnim blagostanjem, a istraživači takođe ukazuju i na antivirusnu aktivnost meda.
Sadrži 31 mineral Pored prirodnog šećera i antioksidanata, med sadrži i razne hranljive sastojke. Na primer, iako su količine male po porciji, u medu je pronađen 31 mineral – uključujući sve glavne minerale, kao što su fosfor, kalcijum, kalijum i magnezijum. Iako med neće obezbediti veliki procenat hranljivih sastojaka u ishrani,  on sigurno nije beskaloričan. Kašičica meda, na primer, sadrži 21. kaloriju, u poređenju sa šećerom – koja ima 16 kalorija. „Tečno zlato“ sadrži i približno 600 isparljivih jedinjenja za koja se smatra da doprinose potencijalnim biomedicinskim efektima.
Kako da uživate u medu i čuvate zdravlje U medu možete da uživate na razne načine, a da pri tome čuvate zdravlje. Nutricionisti kažu najbolje je započeti dan kašičicom meda, na prazan stomak. A možete ga koristiti umesto šećera – u čaju, pa čak i kafi, kafi, u voćnim smutijima, u kolačima i ostalim dezertima. Dodajte ga kao satojak soseva i preliva za salte i ostala jela. Prelijte malo meda preko ovsene kaše, palačinki, svežeg voća, pudinga… Umešajte med umesto šećera u zdrave, energetske kuglice i pločice napravljene od orašastih plodova i raznih semenki i suvog voća. Koristite ga za glazuru pečenog povrća ili orašastih plodova koje uzimate umesto dezerta ili kao zdrave grickalice. Šećer, na primer, možete zameniti medom u svim domaćim, pekarskim proizvodima i pecivima.
Članak Med ili antibiotik? Nauka će vam reći ovo… se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.