Izvor: eKlinika.rs, 09.Mar.2024, 12:31

Kućni eliksir od luka, đumbira i meda može ublažiti kašalj i otok grla, kako ga pripremiti?

Kašalj, posebno suvi i nadražajni, često je iscrpljujući i dugotrajan, a ponekad ne prolazi ni od kombinacije konvencionalnih i prirodnih lekova. Svako olakšanje dragoceno je da bismo se osećali bolje i  da se opšti loš osećaj umanji.
Kašalj i respiratorne infekcije haraju: Prirodni sastojci imaju različite koristi za ublažavanje simptoma Svi ovi sastojci: i luk, i đumbir i med, imaju dokazane zdravstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << koristi i višestruku primenu kao preparati prirodne medicine sa potencijalima olakšavanja različitih simptoma.
Luk obiluje polifenolnim jedinjenjima poznatim kao flavonoidi. Imaju antiinflamatorne sposobnosti i spadaju u najjače antioksidante. Najviše polifenola i najveću antioksidanativnu aktivnost ima beli luk.
Aktivni sastojak korena đumbira je gingerol, zaslužan i za dokaze da đumbir ima analgetička svojstva. Deluje protivupalno i antioksidativno, ima i jak antibakterijski efekat. Efikasno pomaže protiv mučnine, zatvora, nadutosti, ali prehlade i kašlja.
U naučnom magazinu BMJ Evidence-Based Medicine, objavljena je meta-analiza 14 prethodno objavljenih studija koje se odnose na efikasnost meda u ublažavanju simptoma infekcija gornjih disajnih puteva. Otkriveno je da u poređenju sa uobičajenim tretmanima (poput lekova koji se prodaju bez recepta i antibiotika), med može da ublaži učestalost i jačinu kašlja. Istraživanje američkih naučnika iz 2017. godine pokazalo je da bi antimikrobna jedinjenja iz meda mogla budu da osnova za neke nove antibiotike.
Sastojci i priprema prirodnog preparata koji može umanjiti kašalj Autog originalnog recepta za kućni preperat na bazi luka, đumbira i meda je travarka i holistički stručnjak, Felicia Cocotzin Ruiz , koja se primenom i dejstvom biljaka i namirnica bavi na bazi naučnih više decenija. Ona napominje da za ovaj napitak možete koristiti sve vrste luka, iako je doza belog nešto manja, polovina.
Potrebno:
5 glavica luka (crveni, ljubičasti, crni) krupnije iseckanih 2 korena đumbira (opran, isečen na manje komade) 200 grama meda (bagremov ili livadski) Priprema:
Stavite seckani luk i komadiće đumbira u posudu. Medom prelijte tako da oba sastojka budu prekrivena. Pustite da proključa, a zatim odmah smanjite vatru kao da nešto dinstate. Ostavite sve sastojke da se lagano krčkaju najmanje 30 minuta. Nakon toga ostavite smesu da se malo ohladi. Procedite sve i prelijte u malu, stelilisanu teglu. Držite je u frižideru.
Doziranje i primena Deca: uzeti 1 kašičicu na prvi znak kašlja i konzumirati na svaka 3-4 sata dok simptomi ne nestanu (ukoliko postoji neka alergija, ne počinjati bez konsultacije sa pedijatrom) Odrasli: uzimati 1 supenu kašiku na prvi znak kašlja, pa svaka 3-4 sata dok simptomi traju. Nemojte davati preparat deci mlađoj od godinu dana.
Članak Kućni eliksir od luka, đumbira i meda može ublažiti kašalj i otok grla, kako ga pripremiti? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.