Izvor: eKlinika.rs, 24.Okt.2023, 18:03

Kada se primenjuje i za šta se koristi ERCP metoda



ERCP metoda ili endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija je kombinacija endoskopske procedure i radiološke (rendgenske) procedure u cilju dijagnostike i terapije bolesti koje zahvataju žučne puteve i pankreasne kanale uz prethodno davanje kontrasta. 
Postoje mnoge druge dijagnostičke procedure i klinička stanja koja praktično indikuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << odnosno upućuju pacijenta direktno na ERCP, gde praktično vi potvrdite dijagnozu, radeći ovaj pregled, ali odmah idete i na terapijsko rešenje – kaže naš današnji gost na početku ePodcasta – prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, gastroeneterolog i hepatolog.
ERCP metoda kao manje invazivna opcija od klasične hirurške operacije S obzirom da se ova procedura koristi i za uklanjanje kamena iz žučnih kanala i žučne kese, pitali smo našeg sagovornika zašto je ERCP metoda bolja opcija od klasične hirurške operacije?
– Prilikom izvođenja klasične hirurške operacije, pravi se veći rez a samim tim je i trauma tkiva veća. Nekada klasičnu operaciju zaista nije moguće izbeći. Međutim, mnogo je jednostavnije ono što se i u svetu a i kod nas radi, da se pacijentu koji ima problem sa kamenom u žučnom kanalu uradi ERCP procedura. Tokom zahvata, fleksibilna cev sa svetlom i kamerom se ubacuje kroz usta, niz jednjak se silazi do dvanaestopalačnog creva. Prethodno ubrizgana boja u žučne kanale i kanale pankreasa nam omogućava da vidimo gde se nalaze suženja (žučni kamenci, tumori ili blokade). Kamenčiće iz žučnih kanala moguće je izvaditi uz pomoć posebnih dodataka koji se koriste tokom izvođenja ove procedure – kaže prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević.
U prošloj emisliji ePodcasta pokušali smo da damu odgovor na pitanje Možemo li zaista izgledati 10 godina mlađe
Priprema za izvođenje ERCP procedure Našeg sagovornika smo takođe pitali i kakve su pripreme potrebne za izvođenje ERCP procedure?
Kao i za svaku medicinsku proceduru, potreban je adekvatan klinički pregled. Jedan od prvih je laboratorijsko ispitivanje, odnosno osnovne laboratorijske analize, krvna slika, nalaza krvnog hepatograma i sve analize koje su nam potrebne za potvrdu dijagnoze. Naravno, obzirom da se radi intervencija koja je invazivna potrebno je uraditi i vreme krvarenja, protrombinsko vreme. Prvo i najpristupačnije je da uradimo pacijentu ultrazvuk. Na ultrazvuku već u 90% slučajeva možemo videti o kakvom se problemu zaista radi. Da li je to kamen u žučnoj kesi, kamen u žučnom kanalu, tumorska patologija pankreasa. Ako tu nije dovoljno jasno, onda se radi i skener ili najbolje magnetna rezonanca gde se praktično mnogo lepše i jasnije prikazuju žučni kanali. I tek nakon svega ovoga ili urađenih nekih od ovih stvari, kada je jasnija priča zbog čega tražimo ovaj pregled, pacijent se šalje na invazivnu proceduru, odnosno terapijsku proceduru što jeste ERCP – objasnio je prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević.
Da biste saznali odogovor na pitanje da li postoje osobe kod kojih se ova ERCP procedura ne preporučuje, pogledajte ePodcast na početku ovog teksta.
Reč, dve o gostu ePodcasta Prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, specijalista gastroenterologije i hepatologije. Bavi se lečenjem bolesti digestivnog trakta, jetre, pankreasa i bilijarnog trakta. Izvodi kompleksne endoskopske procedure uključujući intervencijsku gastroskopiju, kolonoskopiju, polipektomije, ERCP, PEG, stentovi. Napisao je više stručnih radova i aktivno učestvovao u radu brojnih stručnih skupova u zemlji i inostranstvu.
Članak Kada se primenjuje i za šta se koristi ERCP metoda se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.