Da li znamo kakav med kupujemo?

Izvor: B92, 06.Sep.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li znamo kakav med kupujemo?

U prodavnicama i na pijacama prodaju se velike količine meda sumnjivog kvaliteta, napravljenog od kukuruznog sirupa.

Ovaj med nema ukus, aromu i svojstva pravog meda. Pre nekoliko godina je svaka peta tegla meda u Srbiji bila falsifikat, odnosno glukozno fruktozni sirup kome se dodaju enzimi i arome.

Danas su opticaju nešto manje količine falsifikovanog meda, ali ga i dalje ima, a kako su ovogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prinosi propali, falsifikatori će iskoristiti priliku da nadomeste nedostatak na tržištu. Najgore od svega je to što potrošači nikako ne mogu da razaznaju pravi med od lažnog - objašnjava pčelar Miroslav Mitić.

On objašnjava da je sumnjiv med koji je neobično kristalno providan, ali da dodavanjem veštačkih boja proizvođači prevazilaze i ovaj problem, pa je bez laboratorijske analize nemoguće biti siguran da li je med koji jedemo stvarno med, ili njegova jeftina kopija.

"Signal za uzbunu mogu da budu i cene koje su apsolutno nerealne. Ako je kilogram meda sada u prodavnicama košta oko 700, 800 dinara, ne može neko da ga nudi za 400 sa troškovima pakovanja, maržom, porezima ", kaže Mitić.

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objašnjava da već godinama traži od nadležnih da uvedu redovne kontrole meda, ali da su one i dalje neredovne i nedovoljne. Pčelare ljuti i činjenica da se već šest godina u izveštajima inspekcija pojavljuju imena istih firmi koje posle krtake zabrane rada nastavljaju po starom - do naredne kontrole.

Pčelari su sve češće suočeni sa ovom pojavom, koja ih obeshrabruje, i sve ređe nude med našem tržištu zbog nelojalne konkurencije koja obara cenu na tržištu ispod proizvođačke cene pravog meda, te svoj med sve više daju za izvoz.

Tako građani EU sve više jedu pravi srpski med, a naši građani sve manje imaju mogućnost pravog izbora, ili često posežu za jeftinim proizvodom, koji često uopšte nije med.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Med koji kupujemo ustvari nije med?!

Izvor: Press, 06.Sep.2014

- Pre nekoliko godina je svaka peta tegla meda u Srbiji bila falsifikat, odnosno glukozno fruktozni sirup kome se dodaju enzimi i arome. Danas su opticaju nešto manje količine falsifikovanog meda, ali ga i dalje ima, a kako su ovogodišnji prinosi propali, falsifikatori će iskoristiti priliku da nadomeste...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.