Vlada Divljan: Volim da sviram za Beograđanke

Izvor: Blic, 24.Jan.2010, 04:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Divljan: Volim da sviram za Beograđanke

Vlada Divljan, poznati muzičar, obradovaće za osmi mart sve dame i njihovu pratnju koncertom koji će sa “Nevladinom organizacijom” održati u Domu sindikata. U razgovoru za „Blic“, Vlada najavljuje nastavak prošlogodišnjeg koncerta, priča o dokumentarnom filmu “Vlada” koji je o njemu snimio slovenački reditelj, saradnji s austrijskim muzičarima, novom albumu...

– Ideja za taj dokumentarni film >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je potekla od slikara i reditelja Rudija Urana iz Maribora, a upoznali smo se preko zajedničkih prijatelja iz grupe Buldožer. Njegova osnovna ideja bila je predstaviti umetnika „u egzilu", ali malo smo to korigovali jer se ja ne osećam kao da sam u egzilu. Beč je 600 kilometara daleko od Beograda i to nije neka velika udaljenost. Dok sam bio u Australiji, to je već bila druga priča, tako da nije to klasičan dokumentarac, već neka vrsta eksperimenta. Meni je bilo zanimljivo dok smo snimali jer smo se dobro družili, ali film je više rediteljeva vizija nego moja – priča Vlada Divljan.

Dok film ne stigne u Srbiju, ovaj muzičar će sa bendom „Nevladina organizacija" održati koncert 8. marta u beogradskom Domu sindikata.

– To će biti koncert za Beograđanke „drugi deo", jer mnogo toga nismo stigli da odsviramo prošle godine. Biće to prvi put da nastupam u Domu sindikata, a meni je ta sala inače izuzetno draga jer sam početkom sedamdesetih godina, još dok sam išao u osnovnu školu, gledao prvi ozbiljan koncert na kome su svirali Korni grupa, Time, Yu grupa i Mladi levi. Posle sam tu pratio džez festivale sa Djukom Elingtonom, B.B. Kingom, Majlsom Dejvisom i drugima. Igrom slučaja nikada nisam tamo svirao, a ne postoji bolje mesto za osmomartovski koncert i sve se nekako uklapa u taj retro momenat. Tu je počeo Dragan Stojnić sa tim čuvenim koncertima i biće mi drago da se nadovežemo na to – ističe poznati muzičar.

On takođe najavljuje brojna iznenađenja za ovaj koncert, a publika će biti u prilici da čuje i novi singl, pošto novi album nikako da privede kraju.

– Što više odugovlačim s novim albumom, to će biti bolji. Vrlo je moguće da će ovaj koncert biti i promocija jednog novog osmomartovskog singla, a nadam se da ću uspeti ove godine da završim album. Malo je to komplikovano zato što mi je bend u Beogradu, a nemam baš previše vremena da tako često dolazim – priča Divljan, koji je zaokupljen stvaranjem filmske muzike.

– Trenutno radim muziku za film „The long road", a to je zanimljiv dokumentarac u kome su dva glavna lika Miljenko Jergović i Marko Vidojković. Film režira Željko Mirković, a producent je Dušan Gajić v priča Vlada.

On pored svega ostalog priprema i veliki koncert u Beču.

– To će biti na otvaranju „Wiener Festwochen" festivala u maju i do tada treba da uvežbam jedan bend koji čine mladi Austrijanci, a koji će svirati moje pesme. Takođe, u Poljskoj bi trebalo neke stare pesme da uradim, a koje će biti prepevane na poljski jezik jer su tamo veliki hitovi „Maljčiki" i „Retko te viđam sa devojkama" na poljskom – kaže Vlada, koji bi voleo da pored Beograda održi koncerte i u drugim gradovima, ali sve zavisi od brojnih obaveza koje ga očekuju.

– Imam gust raspored, tako da je teško da se sve uklopi. Za sada smo u pregovorima da sviramo u Požarevcu, u Skoplju smo 23. februara, a nadam se da će biti vremena za još koncerata – zaključuje Vlada Divljan.

Dokumentarni film „Vlada"

Film „Vlada" govori o muzičaru koji je usled burnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije početkom devedesetih godina napustio rodni Beograd i započeo život u emigraciji. Ovaj idol jedne generacije pronašao se u primenjenoj muzici te je izrastao u ozbiljnog autora filmske muzike, čime se i danas bavi u Beču. Uprkos tome, i dalje sa velikim žarom ponovo nastupa sa bendom na pozornicama širom bivše Jugoslavije. Film „Vlada" traje 53 minuta, osvojio je nagradu za najbolji muzički film na festivalu „Grossmann" u Sloveniji, a prikazan je na još nekoliko festivala u Evropi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.