Izvor: Nezavisne Novine, 08.Mar.2018, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa "Osmomartovskog marša" u Banjaluci poručeno: Želimo jednake plate i prava sa muškarcima

BANJALUKA - Više nevladinih organizacija danas je u Banjaluci organizovalo sedmi "Osmomartovski marš" pod motom "Jesmo li radnopravne".

Marš koji je počeo okupljanjem kod Narodnog pozorišta RS i završio na Trgu Krajine organizovali su Helsinški parlament građana, Udruženje "Oštra Nula", Fondacija Udružene žene, BASOC, Centar za mlade KVART, Banjalučki centar za ljudska prava, Inicijativa Građanke za ustavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << promjene, Centar za životnu sredinu i Udruženje žena sa invaliditetom "Nika".

"Želimo da poručimo da želimo jednake plate sa muškarcima, jednake uslove rada, da se poštuju naša reprodktivna prava, a ne da budemo diskriminisane zbog toga", izjavila je Milica Pralica iz organizacije "Oštra Nula".

Istakla je i da žele da se vrednuje ženski neplaćeni rad zbog kojega su u lošijem položaju jer im se smanjuje mogućnost i vrijeme za lično usavršavanje.

"Godinama se ništa nije promjenilo i dalje ukazujemo na iste probleme kao i prije deset godina", rekla je Dragana Dardić, direktorica Helsinškog parlamenta građana u Banjaluci.

Organizatori marša navode da žene i dalje čine najveći broj ekonomski neaktivnih osoba u BiH, dok istvoremeno nose najveći teret brige o porodici i najranjivijim kategorijama stanovništva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.