Osmi mart u regiji: Marširamo, ne slavimo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmi mart u regiji: Marširamo, ne slavimo

Međunarodni dan žena obilježava se u utorak, 8. marta, a tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u Sjedinjenim Državama Deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena, uglavnom, prestao obilježavati 1930-ih godina, dijelom i zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << toga što ga se povezivalo s komunizmom, a zamjenski je praznik postao Majčin dan koji se obilježava u čast majki i majčinstva svake druge nedjelje u maju.

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima.

Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjene nacije su počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u zemljama u kojima to još nije.

Žene u cijelom svijetu još uvijek se bore s raznim predrasudama, posebno u poslovnom svijetu, još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega, a često su izložene seksualnom uznemiravanju, mobingu i zlostavljanju. U nekim dijelovima svijeta ženama su, pak, uskraćena gotovo sva osnova ljudska prava.

Osmi mart na Balkanu

Povodom ovog međunarodnog praznika u Podgorici je održan "Marš žena" u organizaciji Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centra za ženska prava. Uz transparente koji upozoravaju na potrebu unapređenja ženskih ljudskih prava, aktivistkinje i aktivisti nevladinih organizacija su prošetali centrom Podgorice do Skupštine Crne Gore.

Žene u Crnoj Gori su u svim sferama života od javnog do onog u, kako se kaže četiri zida izložene diskriminaciji i patrijarhatu, a njihov rad se ne mjeri jednako u odnosu na muškarce.

Crna Gora je država koja još uvijek nije ispunila evropski prosjek kada je broj žena u parlamentu u pitanju. Globalno nalazi se na 95. mjestu i ispod je svjetskog prosjeka. Više detalja donosi Predrag Tomović u tekstu "Žene u Crnoj Gori: Tražimo prava, ne bukete".

(RSE/Video: Osmomartovski marš u Podgorici)

Sjećanjem na žrtve seksualnog zlostavljanja tokom rata na Kosovu, ali i marširanjem u znak protivljenja nasilju nad ženima, u Prištini je obilježen je 8. mart.

Državni čelnici visoko su ocijenili doprinos žena u izgradnji Kosova, ali je na ovaj dan zatražena i pravda za žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. U Skupštini Kosova je prikazan dokumentarac "Mislim na tebe", u znak solidarnosti sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

Državno rukovodstvo je položilo cvijeće ispred spomenika u Prištini "Heroine", posvećen doprinosu i požrtvovanju žena tokom rata na Kosovu.

Istovremeno, organizacije iz nevladinog sektora koje se bave ženskim pravima i rodnim studijama, organizovale su marš do Vlade Kosova pod motom "Marširamo, ne slavimo", u namjeri da podignu glas o nasilju zasnovanom na rodnoj osnovi. Pojedinosti ima Amra Zejneli u tekstu "Osmi mart na Kosovu: Marširamo, ne slavimo".

(RSE/Foto: Dan žena u Beogradu)

Bosna i Hercegovina još nije ostvarila punu ravnopravnost spolova, kako na političkim, tako i javnim funkcijama. Žene su i dalje na margini baš kao i njihova prava, od onog da ravnopravno budu birane, pa do prava da uz medicinsku pomoć zasnuju porodicu. Stoga je nužno da se njihov glas čuje i da se prestane s njihovim zanemarivanjem.

Svaka druga žena u BiH tokom života barem jednom je bila izložena nekoj vrsti nasilja. Učešće žena u zakonodavnoj vlasti na svim nivoima iznosi oko 20 posto, a u izvršnoj oko 22 posto, a žene čine samo trećinu ukupno zaposlenih.

"Ustav i konvencije garantuju ista prava. Ali, kada je u pitanju konkretna primjena i Ustava i konvencija i zakona u praksi izostaje dosljedna primjena ravnospravnosti spolova i na tom planu BiH praktično može da kaže da ne ispunjava ono što preuzima po osnovu svih konvencija i zakona", kaže Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH. Pročitajte priču Dženane Halimović, "Ravnopravnost spolova: Tema koju bh. društvo ne interesuje".

(RSE/Foto: Međunarodni dan žena u BiH)
Pogledaj vesti o: Osmi mart

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.