Nova opera u Beogradu

Izvor: Politika, 15.Apr.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova opera u Beogradu

Prvo delo biće Monteverdijeva opera „Krunisanje Popeje”, a premijerno izvođenje zakazano je za 15. jun u „Madlenijanumu”

Beograd je minule nedelje dobio novu operu. Beogradska nova opera (BNO) biće treća u glavnom gradu Srbije, posle Opere Narodnog pozorišta i Madlenijanuma. Ova kulturna institucija zvanično je registrovana osmog aprila 2014. godine, a osnovana 20. marta. Umetnički direktor i prvi predsednik Upravnog odbora NBO jeste Predrag Gosta, dirigent, čembalista >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i šef međunarodnog benda „Nju triniti barok”, našoj javnosti više poznat otkada je bio kandidat za upravnika beogradskog Narodnog pozorišta. Predrag Gosta je prvi srpski dirigent koji je dirigovao Londonskim simfonijskim orkestrom, ali i mnogim drugim orkestrima. Vanredni profesor Oksforda, direktor Makris fondacijeu Vašingtonu, šef dirigent Gvinej baleta i teatra u Atlanti, SAD.

Gosta, koji već petnaest godina živi u Americi a koncertira širom sveta, za „Politiku” kaže da će nova Opera popuniti repertoar koji nedostaje na srpskoj operskoj sceni. Prvo delo u NBO biće Monteverdijeva opera „Krunisanje Popeje”, a premijerno izvođenje zakazano je za 15. jun 2014. u Beogradu u „Madlenijanumu”,

Budući da naš glavni grad (još) nema novu zgradu opere, zatražili smo od Goste da objasni kako će premostiti taj problem.

– Nova opera za mene znači nova institucija, a ne obavezno (i odmah) novo zdanje. U Londonu, recimo, ima više od 50 operskih kuća koje za svoje nastupe iznajmljuju prostore od brojnih pozorišta glavnog grada Engleske, a dešava se i obrnuto. To je način udruživanja umetničkih kuća i programa, a pretpostavka da je to ostvarivo, jeste postojanje talenata. Uverio sam se da imamo mnogo darovitih mladih ljudi ali oni nemaju šansu da napreduju – ističe Gosta.

On navodi da NBO računa na izvore finansiranja u javnom i privatnom sektoru, kako to čine svetske institucije. Dakle, finansije bi trebalo da pristižu iz državnog budžeta, iz privrednih kompanija, privatnih donacija. Prethodno valja razraditibudžet, realno prikazatipotrebei stvoriti dugoročanprojekt,uveren je Gosta.

– „Krunisanje Popeje” će osim premijere 15. biti izvedeno i 22. juna u Madlenijanumu, tokom Devetog festivala rane muzike. Prikazivanje dela pomogli su Ministarstvokulture Srbije, Makris fondacijaiz SAD, Madlenijanum isponzori festivala.

Pored mnogih već priznatih operskih umetnika, u Novoj beogradskoj operi naći će svoje mesto naši mladi talenti koji nisu imali mogućnosti da se okušaju na profesionalnoj sceni. Dakako nastupiće pevači i muzičari iz inostranstva, posebno okolnih zemalja, Italije, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske. Nova opera kako je Gosta zamišlja, pored klasične, prikazivaće ranu, baroknu, dečju i modernu operu. Gosta će, kaže, na novu scenu postaviti bisere kod nas nepoznatog repertoara, na primer Mocartova dela „Titus” i „Otmica iz Saraja”. Ili jedinu operu koja govori o srpskom glavnom gradu, „Opsada Beograda”, Stivena Staraćea.

Veb prezentacija NBO je www.novobeogradskaopera.com

Branka Jakšić

objavljeno: 16.04.2014
Pogledaj vesti o: Osmi mart

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.