Uživo gledali hvatanje Bin Ladena

Izvor: B92, 03.Maj.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo gledali hvatanje Bin Ladena

Vašington -- Dok su američki helikopteri leteli nad Pakistanom, Barak Obama i njegovi savetnici u Beloj kući uživo su pratili operaciju hvatanja Bin Ladena.

Kako javljaju američki mediji, u tih 40 minuta, veći deo vremena okupljeni su proveli u tišini, a predsednik je imao kameno lice.

Potpredsednik Džozef Bajden je u rukama imao brojanice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Na fotogafiji koja je objavljena, vidi se državni sekretar Hilari Klinton sa rukom na ustima.

Minuti su prolazili kao dani , rekao je novinarima savetnik za unutrašnju bezbednost Džon Brenan.

Šifrovano ime Bin Ladena u toj operaciji bilo je Džeronimo .

Šef CIA Leon Paneta objašnjavao je prisutnima šta se događa. Došli su do cilja , rekao je on, a pošto je prošlo nekoliko minuta dodao je: "Vidimo Džeronima".

Od specijalaca na terenu u jednom trenutku su čuli Džeronimo EKIA , što je skraćenica za neprijatelj ubijen u akciji , nakon čega je u Beloj kući nastupio muk.

Tišinu je prekinuo predsednik Obama rečima:"Uhvatili smo ga" .

Mediji navode da su zvaničnici administracije od početka bili podeljeni oko toga da li da se krene u takvu operaciju u naseljenom mestu, ili da sačekaju još podataka da bi bili u potpunosti sigurni da je Bin Laden tamo, ili možda da se upuste u akciju bombardovanja lokacije.

Na kraju, prenose mediji, presudio je Obama, koji je odbacio ideju o bombardovanju, jer bi se načinila veća šteta, a ne bi se moglo sa sigurnošću utvrditi da je Bin Laden mrtav.

Postoje li fotografije mrtvog Bin Ladena?

U Vašingtonu se očekuje donošenje odluke o tome da li da američka administracija objavi zvanične fotografije ubijenog Osame Bin Ladena.

Kako javlja CNN pozivajući se na neimenovani izvor odluka o objavljivanju fotografije mrtvog Bin Ladena tek treba da bude doneta.

Rojters sugeriše da Talibani provociraju Belu kuću da objavi fotografije jer su ranije naveli kako SAD nisu pokazale ni jedan evidentan dokaz koji bi potvrdio Bin Ladenovo ubistvo.

Britanska agencija navodi i da bi kasnije danas trebalo da budu objavljene fotografije sahrane Bin Ladena u more.

Američka tv mreža ABC pozivajući se na visoki izvor navodi da predsednik Barak Obama i drugi zvaničnici Bele Kuće odlučuju o mogućnosti da objave fotografije Bin Ladenovog leša, kao i da su fotografije prema navodima tog izvora koji ih je video, „krvave i jezive sa ranom od metka na glavi iznad levog oka".
Pogledaj vesti o: Osama Bin Laden,   CIA

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.