Preuzimanje zasluga za ubistvo Bin Ladena pokrenulo debatu

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Nov.2014, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preuzimanje zasluga za ubistvo Bin Ladena pokrenulo debatu

Neki pripadnici snaga za specijalne operacije i veterani nezadovoljni su zbog toga što je jedan od njih javno preuzeo zasluge za ubistvo Osame bin Ladena, dok drugi kažu da su već navikli na to da neko od njih prekine kodeks ćutanja i pokuša da zaradi na njihovim poduhvatima.

Američki marinac koji je ubio najtraženijeg teroristu na svetu Osamu bin Ladena, odlučio je da otkrije svoj identitet. Robert O'Nil je takvu odluku doneo razočaran zbog gubitka zdravstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << osiguranja i penzije posle ranijeg napuštanja vojne službe, u kojoj je proveo 16 godina.

Pripadnik odreda Mornaričke foke (Navy SEALs) daće veliki intervju za Foks njuz kasnije ovog meseca i tako izaći iz anonimnosti, ali je britanski Dejli mejl došao do saznanja da je reč o Robertu O'Nilu, višestruko odlikovanom veteranu, koji je vojsku napustio posle 16 godina službe, prenosi Tanjug.

Robert O'Nil (38) bio je član čuvenog Tima šest Mornaričkih foka koji su 2011. u Pakistanu učestvovali u akciji u kojoj je ubijen vođa terorističke mreže Al Kaida Osama bin Laden.

Taj američki marinac učestvovao je u više od 400 borbenih misija i u karijeri bio odlikovan 52 puta.

Deo njegove karijere su i tri misije po kojima su snimljeni filmovi, među kojima i Oskarom nagrađeni "Kapetan Filips".

O'Nilova odluka da otkrije da je upravo on ubio Bin Ladena izazvala je gnev u sedištu Mornaričkih foka, koji su, kao i Pentagon, najavili tužbu.

U ekskluzivnom intervjuu za britanski list, njegov otac Tom O'Nil rekao je da ni on ni njegov sin nisu zabrinuti da bi zbog ovoga mogli da se nađu na meti ekstremista Islamske države.

U specijalnoj emisiji Foks njuza naslovljenoj "Čovek koji je ubio Osamu bin Ladena", O'Nil će govoriti o svojoj obuci i detaljima misije da se ubije lider Al Kaide.

Prošle godine, dao je intervjuu za magazin Eskvajer u kojem mu je identitet bio sakriven.

U tom intervjuu marinac je skrenuo pažnju na to kako država postupa prema veteranima uključujući i njega, a posebno je bio zabrinut zbog gubitka zdravstvenog osiguranja i penzije jer rano napušta službu.

Uprkos 16 godina službe, O'Nil je rekao za magazin da su Mornaričke foke ponudile da mu pronađu posao gde će isporučivati pivo u Mičigenu, što je uporedio sa zaštitom svedoka za one koji su svedočili protiv mafije.

Umesto toga, Robert O'Nil je postao istaknuti motivacioni govornik na osnovu svoje bogate biografije.

Nezadovoljstvo zbog preuzimanja zasluga

Interna debata se ove nedelje zahuktala kada je penzonisani pripadnik mornaričkih foka Robert O'Nil priznao da je ispalio dva metka u čelo vođe Al Kaide za vreme napada na njegovo tajno skrovište u Pakistanu 2011. godine.

O'Nil je rekao da je sve više ljudi postalo svesno njegove uloge i da bi javnost u svakom slučaju saznala njegovo ime.

"Vašington post" je juče objavio tekst o tome i naveo je njegovo puno ime.

Jedan sadašnji i jedan bivši pripadnik foka rekli su za AP da se odavno zna da je O'Nil ubio Bin Laden.

Zvaničnici ministarstva odbrane su potvrdili da je O'Nil bio pripadnik tima šest i da je učestvovao u napadu, ali nisu mogli da potvrde ko je ispalio metak koji je usmrtio Bin Ladena, ističući da su i druge foke u toj misiji takođe pucale na vođu Al Kaide.

Ako O'Nil otkrije poverljive informacije u intervjuima protiv njega bi mogla biti pokrenuta istraga, napomenuli su zvaničnici ministarstva odbrane.

''Nil je za vašingtonski list kazao da su pucali i drugi članovi tima foka, uključujući Meta Bisoneta koji je u svojoj knjizi "Težak dan" opisao istu operaciju malo drugačije.

Postupci O'Nila i Bisoneta su naišli na prezir kolega, pa su tako admiral Brajan Luzi i glavni komandat foka Majkl Magarači u otvorenom pismu apelovali na foke da budu diskretniji.

Bivši komandat tima foka Rik Vulard, koji je ranije apelovao na svoje drugove da izbegavaju diskutovanje o nedavnim operacijama, rekao je da su foke "vrlo razočarane i gnevne na kolege koje koriste svoje uspehe i uspehe svojih saboraca zarad lične dobiti".

Vulard je kazao da su neki pripadnici specijalnih snaga razočarani zbog toga što su neki visoki zvanničnici vlade otišli sa funkcije i onda napisali memoare i profitirali od objavljivanja akcija u kojima su učestvovali vojnici koji su se zarekli na ćutanje.

Međutim jedan aktivni pripadnik foka izjavio je da je već navikao na to da neke njegove kolege hoće da profitiraju od svojih veza sa tom elitnom grupom kada se penzionišu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Čija je zasluga za ubistvo Bin Ladena?

Izvor: RTS, 07.Nov.2014

Neki pripadnici snaga za specijalne operacije i veterani nezadovoljni su zbog toga što je jedan od njih javno preuzeo zasluge za ubistvo Osame bin Ladena, dok drugi kažu da su već navikli na to da neko od njih prekine kodeks ćutanja i pokuša da zaradi na njihovim poduhvatima...Interna debata se...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.