Kako je zaista ubijen Bin Laden?

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je zaista ubijen Bin Laden?

Proslavljeni ratni novinar tvrdi da su SAD obavestile Pakistan o operaciji "foka" u kojoj je likvidiran vođa Al Kaide Osama bin Laden, što Bela kuća negira.

Ratni novinar SAD Simor Herš, koji se proslavio otkrivanjem zločina tokom rata u Vijetnamu, tvrdi u britanskoj publikaciji "London Rivju of Buks" da ne samo da su bezbednosne službe Pakistana znale za raciju već su držale Bin Ladena kao zatvorenika od 2006. godine, preneo je AFP.

Šta više, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list “London rivju of buks" piše da su američke snage ubile vođu Al Kaide Osamu bin Ladena uz punu saradnju pakistanskih vojnih i obaveštajnih agencija.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele Kuće Edvard Prajs negirao je te tvrdnje istakavši da je to bila isključivo operacija SAD i dodao da je operacija bila ograničena na uzak krug visokih zvaničnika SAD.

Prema njegovim rečima, ideja da je ta operacija bila išta drugo do jednostrane američke misije očigledno je netačna.

"Predsednik je ranije odlučio da ne obavesti druge vlade, uključujući pakistansku, koja nije obaveštena dok nije došlo do racije", istakao je Prajs.

Napad na Abotabad izazvao je javno negodovanje u Pakistanu i poljuljao već zategnute odnose između Vašingtona i Islamabada.

Takođe, smatran je važnim postignućem američkog predsednika Baraka Obame tokom prvog mandata.

Američki zvaničnici, uključujući i američkog predsednika Baraka Obamu, u više navrata su tvrdili da je operacija hvatanja čuvenog lidera terorista 2011. godine izvedena bez pomoći specijalnih snaga Pakistana i bez prethodnih informacija pakistanske vlade.

Međutim, iskusni novinar-istraživač Sejmur Herš otkriva da su vlasti SAD izmislile konačan ishod događaja, preneo je portal "Sputnjik".

Kako je navedeno u Heršovom ekspozeu, objavljenom na sajtu lista, Osama bin Laden je bio zarobljenik u Pakistanu od 2006. godine, a vojska ne samo da je znala njegovu lokaciju, nego ga je držala u kućnom pritvoru u zamenu za novac koji joj je davala Saudijska Arabija.

Herš smatra da je Amerikancima pomogao i visoki zvaničnik Pakistana, opovrgavši izjave Vašingtona da se lider Al Kaide krio u Pakistanu, gde su ga “pronašle" američke „foke".

Kako Herš tvrdi, specijalne službe Pakistana su još 2006. godine uhvatile Bin Ladena i držale ga u jednom zatvoru kako bi vršile pritisak na Talibane i druge ekstremiste i tako presekle njihovu aktivnost u Pakistanu i Avganistanu.

O prebivalištu “teroriste broj jedan" američkim vlastima je ispričao izvesni pakistanski obaveštajac za nagradu od 21 milion dolara, a tu informaciju su, prema rečima novinara, potvrdila dva konsultanta u komandi SAD.

Herš je takođe razgovarao i sa nekim izvorima u Pakistanu, ali u Beloj kući, koje tvrde da su Bin Ladena pronašli, prateći čoveka od poverenja šefa Al Kaide.

On podseća da su u Vašingtonu govorili da bi Bin Ladena uhvatili živog, da je postojala takva mogućnost.

Međutim, američki novinar piše da “to nije bio slučaj" jer kada su američki vojnici ušli u zgradu gde se nalazio Bin Laden, pakistanski stražari su već bili otišli, navodi se u članku.

Herš je stavio pod znak pitanja i verziju da je telo Bin Ladena sahranjeno u moru po propisima islama.

Novinar navodi svedočenje jednog pripadnika „foka", prema kojem su ostaci vođe Al Kaide, uključujući i njegovu glavu sa nekoliko rupa od metaka, položili u džak i bacili iz helikoptera sa planinskog masiva na putu za Dželalabad.

Sejmur Herš se, kako kaže, više puta obraćao Beloj kući za komentar, ali odgovor nije dobio, preneo je "Sputnjik".
Pogledaj vesti o: Osama Bin Laden,   London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Amerika širi laži o ubistvu Bin Ladena"

Izvor: Vesti-online.com, 11.Maj.2015

Američke snage ubile su vođu Al Kaide Osamu bin Ladena uz punu saradnju pakistanskih vojnih i obaveštajnih agencija, piše list "London rivju of buks"...Američki zvaničnici, uključujući i američkog predsednika Baraka Obamu, u više navrata su tvrdili kako je operacija hvatanja čuvenog lidera...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.