Izvor: Radio 021, 21.Jan.2021, 09:43

Za vakcinaciju se prijavilo 436.000 građana Srbije - "odziv veći od očekivanog"

Oko 436.000 građana Srbije prijavilo se sinoć do 20 časova preko portala eUprave za vakcinaciju protiv kovida, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Prema njegovim rečima, odziv građana za imunizaciju je veći od očekivanog, a povećan je u poslednja tri, četiri dana.

To, kako je rekao za TV Prva, pokazuje da je svest građana Srbije na visoko nivou i da su svesni da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je vakcina jedini spas jer ne postoji adekvatan lek protiv korona virusa.

Đerlek je istakao da sa prokuženošću od oko 30 odsto, koliko je trenutno dostignuto u Srbjii "možemo da stavimo epidemiju pod kontrolu".

"Bliži smo pobedi nad koronom u odnosu na pre dva meseca kada nismo imali vakcinu", rekao je Đerlek.

Na pitanje da li je bilo neželjenih efekata primanja vakcine, on je rekao da su na minimalnom novou - "dešava se samo crvenilo na mestu uboda, glavobolja, ali to su sve efekti koji su očekivani i prolaze posle nekoliko sati".

"Nismo imali neku izraženiju alergijsku reakciju koja bi mogla da ugrozi neku osobu. Ovo su vakcine kao i sve ostale vakcine", rekao je Đerlek.

On je naveo i da je s jučerašnjim danom vakcinisano 48.500 građana, "plus druga doza je takođe počela da se daje, jer već je došlo vreme za drugu dozu".

"Sa drugom dozom 49.970 ljudi. S tolikim brojem vakcinisanih građana nismo imali ozbiljno neželjeno dejstvo", naglasio je Đerlek.

On je rekao da je širom Srbije više od 350 punktova za vakcinisanje.

Na pitanje o mogućem popuštanju mera protiv korone, rekao je da očekuje maksimalnu opreznost da se "ne opustimo pre nego što treba".

"Ako budemo uradili masovnu imunizaciju, što kvalitetniju, u narednih 15-20 dana, onda tek možemo računati na neko drastičnije popuštanje mera, jer će tad sigurno i brojevi zaraženih početi da padaju", rekao je Đerlek.

Autor: Tanjug, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proruska kampanja u Srbiji protiv vakcina sa Zapada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jan.2021

„Ruska, kineska ili Fajzerova vakcina?“ Ovo je poslednjih dana najčešća dilema građana Srbije koji trenutno imaju mogućnost da se opredele za jednu od tri vakcine protiv korona virusa. Nakon što je Vlada Srbije, 11. januara ponudila svojim građanima opciju da se putem portala eUprave prijave...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Višković naglasio da Srpska ima obezbeđen NOVAC ZA VAKCINE koje će biti dovoljne za imunizaciju 200.000 građana

Izvor: Blic, 21.Jan.2021

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da Republika Srpska, putem Kompezacionog fonda, ima obezbeđen novac za nabavku vakcina protiv virusa korona, pri čemu je već aplicirala za nabavku ruskih vakcina dovoljnih za imunizaciju 200.000 građana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.