Za vakcinaciju se prijavilo 436.000 građana Srbije - "odziv veći od očekivanog"

Oko 436.000 građana Srbije prijavilo se sinoć do 20 časova preko portala eUprave za vakcinaciju protiv kovida, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.
Za vakcinaciju se prijavilo 436.000 građana Srbije - "odziv veći od očekivanog"
Foto: 021.rs
Prema njegovim rečima, odziv građana za imunizaciju je veći od očekivanog, a povećan je u poslednja tri, četiri dana.
 
To, kako je rekao za TV Prva, pokazuje da je svest građana Srbije na visoko nivou i da su svesni da je vakcina jedini spas jer ne postoji adekvatan lek protiv korona virusa.
 
Đerlek je istakao da sa prokuženošću od oko 30 odsto, koliko je trenutno dostignuto u Srbjii "možemo da stavimo epidemiju pod kontrolu".
 
"Bliži smo pobedi nad koronom u odnosu na pre dva meseca kada nismo imali vakcinu", rekao je Đerlek.
 
Na pitanje da li je bilo neželjenih efekata primanja vakcine, on je rekao da su na minimalnom novou - "dešava se samo crvenilo na mestu uboda, glavobolja, ali to su sve efekti koji su očekivani i prolaze posle nekoliko sati".
 
"Nismo imali neku izraženiju alergijsku reakciju koja bi mogla da ugrozi neku osobu. Ovo su vakcine kao i sve ostale vakcine", rekao je Đerlek.
 
On je naveo i da je s jučerašnjim danom vakcinisano 48.500 građana, "plus druga doza je takođe počela da se daje, jer već je došlo vreme za drugu dozu".
 
"Sa drugom dozom 49.970 ljudi. S tolikim brojem vakcinisanih građana nismo imali ozbiljno neželjeno dejstvo", naglasio je Đerlek.
 
On je rekao da je širom Srbije više od 350 punktova za vakcinisanje.
 
Na pitanje o mogućem popuštanju mera protiv korone, rekao je da očekuje maksimalnu opreznost da se "ne opustimo pre nego što treba".
 
"Ako budemo uradili masovnu imunizaciju, što kvalitetniju, u narednih 15-20 dana, onda tek možemo računati na neko drastičnije popuštanje mera, jer će tad sigurno i brojevi zaraženih početi da padaju", rekao je Đerlek.
  • ozvalavljen

    21.01.2021 11:03
    Mouth saliva
    Jedno je sigurno: ponizili smo Evropu u borbi protiv opakog virusa zahvaljujuci nasem superiornom Kriznom stabu i kineskoj vakcini a pre svega zahvaljujuci nasem Najdrazem i Najvoljenijem.
  • Najsmesniji virus sa

    21.01.2021 10:41
    Fejsbuka
    Nekoliko meseci se uopste ne azurira broj izlecenih za Srbiju na sajtu worldometers.com, stoga sam prilicno skeptican o svemu sto je vezano za ovu vakcinu.
  • vojvodjanka

    21.01.2021 10:24
    "Vakcinisana"
    Ovi su totalno neorganizovani.
    Upravo mi je ćerka prosledila SMS poruku koju je dobila:

    eUprava
    Poštovani, izvršili ste vakcinaciju
    protiv COVID-19. Potrebno je da drugu
    dozu primite nakon 21 dan.

    Prijavila se pre neki dan za vakcinaciju ali nije dobila poziv za vakcinaciju niti je vakcinisana.

    Sada nezna šta da radi ?????

    Toliko o organizaciji i masovnom vakcinisanju !!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija