Visoke kazne za one koji ne prijave stanove koje izdaju turistima

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2018, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke kazne za one koji ne prijave stanove koje izdaju turistima

Visoke kazne plaćaće oni koji do kraja godine ne prijave stanove koje izdaju turistima, jer novi Zakon o turizmu predviđa drakonske finansijske opomene i po 100 puta veće od paušalnog poreza.

Ovo će važiti za sve vlasnike objekata koji izdaju do 30 kreveta, pišu "Novosti".

Iako se svakodnevno povećava broj kategorisanih apartmana i dalje se procenjuje da 20 odsto turista spava u takozvanim crnim krevetima, koji nisu prijavljeni.

Za prvih pet meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ove godine turisti su samo u Beogradu ostvarili milion noćenja, pa se u gradsku kasu od turističke takse ulilo 164 miliona dinara, što je za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Taksa iznosi 155 dinara po danu, po turisti, ali nadležni i dalje sumnjaju da veliki broj gostiju spava "na crno" u privatnom smeštaju. Sva turistička mesta u Srbiji su pozvala vlasnike stanova i apartmana da kategorišu krevete koje izdaju kako ne bi bili zatečeni novim zakonom.

Vlasnici objekta trenutno plaćaju paušalni PDV od 20 odsto, a sledeće godine će biti smanjen na oko pet odsto. To znači da će za jedan krevet za godinu dana plaćati porez od 1.500 do 3.000 dinara. Kazne za one koji to izbegavaju biće i po sto puta veće od paušalnog poreza.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.