Više od 200 aktivista ostaje da kampuje ispred Predsedništva do ispunjenja zahteva

Izvor: Luftika.rs, 10.Feb.2022, 21:29

Više od 200 aktivista ostaje da kampuje ispred Predsedništva do ispunjenja zahteva

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras ispred Predsedništva Srbije gde traže potpunu zabranu istraživanja bora i litijuma na teritoriji cele Srbije.
Protest, koji organizuju Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i inicijativa Kreni-promeni, počeo je u 19 sati, a okupljeni građani nose transparente „Za našu decu“, “ Srbija nije pustinja“, „Ne damo Jadar“, „Shvatićete da se novac ne jede“, „Stop iskopavanju bora i litijuma“.
Među okupljenima su i >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << glumica Jelena Stupljanin, advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević, novinar i kandidat za predsednika Srđan Škoro, kao i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i Savo Manojlović iz Inicijative „Kreni-promeni“.
Tu su i uzbunjivač Aleksandar Obradović, glumica Bojana Novaković, kao i kandidat za gradonačelnika Beograda Vladeta Janković.
Demonstranti će, kako je najavljeno, prošetati do RTS-a i nazad do Pionirskog parka.

Prema rečima organizatora nakon završetka okupljanja, meštani Gornjih Nedeljica i drugih krajeva Srbije kampovaće ispred Predsedništva do ispunjenja zahteva.
Savo Manojlović rekao je za Nova.rs da se skoro 200 ljudi prijavilo da kampuje ispred Predsedništva.
„Ostaće do ispunjena zahteva u kampu. Potrebno je samo 24 sata da Vlada usvoji naš zahtev i tako reši ovaj problem – zabrani eksploataciju litijuma“, rekao je on, dodajući da je realno da se do raspuštanja ovog saziva Skupštine to ispuni.
Izvršna direktorka „Kreni – Promeni“ Marina Pavlić je poručila da neće dozvoliti scenario od prošlog četvrtka kada su meštani Gornjih Nedeljica stigli na protest u Beograd, dok im je neko istovremeno posekao šumu.
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs Okupljeni građani aplauzom pozdravljaju ljude koji su od jutros putovali iz svih krajeva Srbije da bi došli na protest.
Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović je ranije rekao da će Ekološki ustanak stati uz građane dok se konačno ne otera Rio Tinto.
„Ekološki ustanak će biti večeras kao jedan od učesnika na protestu i inspiratora cele priče. Sve što je protiv Rio Tinta, da li je na ulici ili Skupštini, sve ćemo to da podržimo. Moramo da trajno rešimo to pitanje. Mi ćemo imati svoje šatore u kampu, svoje zastave i ljude“, rekao je Jovanović u najavi protesta.
Savo Manojlović iz Inicijative „Kreni-promeni“ rekao je ranije za Nova.rs rekao da se još uvek ne zna da li će biti šetnje do zgrade Vlade.
„U saradnji sa SEOS-om zajednički tražimo da se trajno zabrani iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele Srbije. Kreni-promeni će se priključiti, moramo im pokazati gostoprimljivo srce Beograda, koga boli suza i patnja svih drugih krajeva naše zemlje“, rekao je Manojlović za Nova.rs.
Podsetimo, nakon što je Vlada povukla Plan specijalne namene kojim je Rio Tinto mogao da radi istraživanja na teritoriji Srbie, firma je kupila još tri parcele u Gornjim Nedeljicama, što je dodatno podgrejalo sumnje meštana da se otvaranje rudnika odlaže samo do aprilskim izbora.
Tenzije su dodatno povećane kada je pre nekoliko dana u Gornjim Nedeljicama uočen inspektor u automobilu čiji je vlasnik „Rio Sava“, ćerka firme „Rio Tinto“. Meštani su rekli da od ovakvih poseta ne očekuju ništa, jer se već i ranije dešavalo da izađu na teren, a da izveštaj bude drugačiji od realnog stanja.
Pored ovih problema, meštani su uočili i da je otpočelo krčenje šume na prostoru Nedeljica. Zbog svega toga protesti se nastavljaju sve dok se trajno ne zabrani istraživanje litijuma i bora.
Izvor: Nova
11 pitanja ekoloških aktivista na koje premijerka nije dala odgovor

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.