Izvor: Radio 021, 26.Okt.2020, 09:16

Upisi na novosadskim fakultetima: Ekonomski dupke pun, FTN standardno popunjen, na Tehnološkom može i bolje

Fakultet tehničkih nauka i Medicinski fakultet brojali su najveći broj zainteresovanih srednjoškolaca prema analizi upisa Radija 021 na Univerzitetu u Novom Sadu.

Studije informatike i medicine već dugi niz godina spadaju u neke od najtraženijih zanimanja što govori i podatak da su već u prvom roku sva budžetska mesta na Medicinskom fakultetu bila popunjena.

Prodekan za nastavu na Fakultetu tehničkih nauka Aleksandar Kupusnica kaže za 021 da fakultet "ide u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << korak sa vremenom" i da "neprestano inovira studijske programe i otvara nove".

"Posledica ovakvog pristupa jeste da Fakultet tehničkih nauka iz godine u godinu upisuje sve veći broj studenata. Konkretno u ovoj godini, koja je ujedno i 60. godina postojanja fakulteta, upisali smo rekordnih 2.455 studenata u prvu godinu osnovnih studija na ukupno 29 studijskih programa što je najveći broj od osnivanja do danas. Konkurs je bio raspisan za 2.684 studenta. Maturanti su najveće interesovanje pokazali za studijske programe iz oblasti informacionih tehnologija, ali se poslednjih godina primećuje evidentni porast zainteresovanosti za oblasti mašinstva, građevinarstva i elektrotehnike. To i nije iznenađujuće jer godinama unazad uspešne strane i domaće kompanije zapošljavaju naše inženjere ne samo ovih već svih struka koje obrazujemo čak i pre nego što završe studije", kaže Kupusnica.

Među najtraženijim fakultetima našao se i Filozofski, gde su najveća interesovanja vladala za smerove psihologije, pedagogije i engleskog jezika.

Ni na Ekonomskom fakultetu nije manjkalo interesovanja pa se ove godine na mogućih 702 mesta upisalo 700 studenata, navodi za 021 dekan Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor.

"Imali smo samo dva nepopunjena mesta, što se nije desilo u proteklih oko osam godina. U Bujanovcu od mogućih 90 upisani su svih 90. Popunjenost kvote na ekonomiji na Univerzitetu u Novom Sadu je gotovo 100 odsto i mislim da smo imali najveći skok upisa u odnosu na prošlu godinu. Razlog povećanog interesovanja budućih studenata odnosno brucoša u tome što se fakultet proteklih godina u velikoj meri približio studentima, odnosno stavio studenta u centar pažnje i to se vidi", smatra Grubor.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu već čitav niz godina postoji interesovanje za pojedine studijske programe i nije bilo nikakvih iznenađujućih rezultata, kaže za 021 prodekan za nastavu Tatjana Pivac. S druge strane, sa Tehnološkog fakulteta navode da nisu popunjena sva mesta predviđena konkursom za upis i to prihvataju kao izazov za upis sledeće godine. Najveće interesovanje je vladalo za studijski program Farmaceutsko inžinjerstvo.

Popularni trendovi među mladima već godinama ostaju nepromenjeni. Prema navedenim podacima i analizi Radija 021, prilagođavanje programa, osluškivanje potreba studenata i inovacija su svakako bitni faktori koji utiču na odabir fakulteta kod budućih studenata.

Autor: Nikolina Marković, Tamara Jevtović

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.