Ujedinjene nacije u petak o oslobađanju Asanža

Izvor: Radio 021, 02.Feb.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjene nacije u petak o oslobađanju Asanža

Ujedinjene nacije će u petak objaviti da li će tražiti oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, navedeno je na Tviter nalogu Vikiliksa.

Asanž je podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru donete septembra 2014. godine.

On (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi za silovanje 2010, koje on >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poriče.

Strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem "Vikiliksa".

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.