UN: Ozonski omotač se obnavlja, smanjuje se rupa na Antarktiku

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Ozonski omotač se obnavlja, smanjuje se rupa na Antarktiku

Novi izveštaj Ujedinjenih nacija pokazuje da se ozonski omotač Zemlje obnavlja, a ozonska rupa na Antarktiku smanjuje.

Ozonski omotač štiti planetu od ultraljubičastog zračenja, koje prouzrokuje rak kože, nanosi štetu usevima i stvara druge probleme.

Izveštaj pokazuje da se gornji ozonski omotač na severnoj hemisferi može obnoviti do 2030. godine, a na južnoj hemisferi sredinom veka. Ozonska rupa nad Južnim polom mogla bi da nestane oko 2060. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Naučnici smatraju da je ovakvom razvoju situacije doprineo sporazum iz 1987. godine koji je zabranio hemikalije koje su bile štetne za ozonski omotač, kao i upotreba novih tehnologija.

Autor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.