Svi prostorni podaci od sutra na novom portalu

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2017, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi prostorni podaci od sutra na novom portalu

Republički geodetski zavod završio je izradu novog nacionalnog portala Geosrbija, koji će sutra početi sa probnim radom na www.geosrbija.rs.

- Reč je o novoj platformi koja objedinjuje sve prostorne podatke na državnom nivou, što je od velikog značaja za državne organe, privredu i građane - kaže Darko Vučetić iz RGZ.

Na Geosrbija se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično.

- Sve što možete da zamislite, a ima prostornu komponentu, biće na Geoportalu - naveo je Vučetić.

On je objasnio da građani, na primer, na portalu mogu da nađu i pogledaju svoje parcele i vide kakvo je trenutno stanje na njihovim nepokretnostima, koristeći satelitske i ortofoto snimke. Dodaje da može, na primer, da se vidi da li je na nekom zemljištu posečena šuma, kakav je status nekog objekta u katastru i još mnogo toga. Portal, kako kaže, omogućava i veću transparentnost rada državnih organa.

- Takođe, građani mogu preko mobilnih telefona ili tableta da prijave neku pojavu u prirodi, na primer divlju deponiju, poplavu i slično, koja je od interesa za građane - ističe Vučetić.

Od 1. oktobra počinje testiranje svih mogućnosti portala, koji će zvanično početi da radi za nekoliko nedelja.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.