Izvor: Radio 021, 14.Jan.2020, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sremski Karlovci još nisu rešili problem kuće ugrožene bujicama, reagovao ombudsman

Zaštitnik građana utvrdio je propust u pravilnosti i zakonitosti rada Opštinske uprave Sremskih Karlovaca na štetu građana, navodi se na zvaničnoj veb stranici ombudsmana.

Zaštitnik građana je primio pritužbu meštanke Sremskih Karlovaca, kojom se izražava nezadovoljstvo postupanjem odnosno nepostupanjem Opštinske uprave povodom njenog stambenog problema nastalog usled odrona izazvanog bujicom u periodu maja meseca 2014. godine.

Naime, kako je navela, početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << septembra 2014. godine Odeljenje za inspekcijske poslove Sremskih Karlovaca, donelo je rešenje kojim zabranjuje korišćenje prizemnog stambenog objekata na parceli zbog ugrožene bezbednosti, života i zdravlja ljudi, dok se objekat ne obezbedi od urušavanja. Takođe, ona je navela da se u više navrata obraćala nadležnom organu, a poslednji put 20. septembra 2018. godine kako bi se rešio njen stambeni problem, međutim do dana podnošenja pritužbe ombudsmanu nije dobila nikakav odgovor.

Zbog ovog, Zaštitnik građana je u aprilu 2019. godine pokrenuo postupak kontrole rada Opštinske uprave Sremski Karlovci, na osnovu čega je u januaru 2020. utvrđeno da su postojali propusti u postupanju Opštine.

U svom odgovoru Zaštitniku, nadležni iz Sremskih Karlovaca su tvrdili da je Odeljenje za inspekcijske poslove ponovo zabranilo korišćenje stambenog objekta zbog opasnosti od urušavanja, kao i to da su oni upoznati sa navedenim problemom i potrebom obezbeđenja obale potoka i da su radnje sa tim ciljem preduzete još 2015. godine, ali da dalji postupak zavisi od finansijskih mogućnosti. Kao problematično naveli su i pitanje nadležnosti jer se pomenuti objekat nalazi u zaštićenoj kulturno-istorijskoj celini.

Ombudsman je ocenio da je građevinski inspektor koji je izvršio nadzor procenio da je objekat ugrožen i da se odron može nastaviti ka njemu i izazvati rušenje istog, ukoliko se nešto ne preduzme. Ipak, iako je obaveza sanacije potoka u nadležnosti lokalne samouprave, nadležna odeljenja nisu preduzela dalje mere u cilju sanacije niti su obavestila građanku koja u tom objektu stanuje o toku postupka.

Zaštitnik građana zaključio je da je neosporno da je prizemna kuća ugrožena zbog neuređenosti obale Stražilovačkog potoka u tom delu. Stoga, smatra, neophodno je preduzeti sve mere u cilju zaštite majke i maloletnog deteta koji u toj kući stanuju, uz adekvatno obaveštavanje građana.

Na osnovu svih nalaza, ombudsman je uputio preporuke za rpevazilaženje nastale situacije u što kraćem roku.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.