Izvor: Radio 021, 07.Okt.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potreban rast od pet odsto i više domaćih investicija

Predstavnici domaćeg i stranog kapitala ocenili su danas da je Srbiji potreban rast od pet odsto BDP-a godišnje i da se mora povećati nivo domaćeg ulaganja, a što je moguće jedino obezbeđivanjem jednakih uslova na tržištu za sve kompanije i poštovanje zakona i procedura.

Kako je ocenjeno na 19. ekonomskom samitu u Beogradu, sektor prosvete i obrazovanja ključni je deo društva iz kojeg se mora regrutovati savremeni obrazovani kadar.

Privrednici su jedinstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stava da je potrebno dalje raditi na približavanju naše zemlje Evropskoj uniji i unapređenju i poštovanju zakona.

U tom smislu, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao za Tanjug da ako se želi brži razvoj privrednog i društvenog sektora, to je ne moguće bez ozbiljnijeg razvoja privrede, koja se ne sme zasnivati samo na stranim investicijama, već i na domaćim.

"To možemo postići samo ako budemo spremni da investiramo u domaću privredu da bi godišni rast BDP-a bio pet i više procenata", smatra Atanacković.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović govorio je o potrebi povećanja ukupnog nivoa investicija, a kako bi se obezbedio inkluzivni i samoodrživi rast.

"Ključni doprinosi rastu moraju biti investicije i izvoz, a ne potrošnja i uvoz", kaže Vlahović za Tanjug.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.