Šodroš i Ribarac, debeli hlad na samo nekoliko minuta od centra NS kojem preti devastacija (FOTO)

Izvor: Luftika.rs, 06.Jul.2022, 15:22

Šodroš i Ribarac, debeli hlad na samo nekoliko minuta od centra NS kojem preti devastacija (FOTO)

Spas od paklenih vrućina Novosađani su ovih dana tražili uz obale Dunava, u debelom hladu, gde vetar prijatno ćarlija, uz opuštajuće zvuke ove velike reke.
Svakako da je Štrand najpopularnija, najuređenija i najurbanija gradska plaža, opremljena svim potrebnim sadržajima, ali brojni sugrađani koji žele da izbegnu velike gužve i nesnosne decibele (novokomponovane) muzike, opredeljuju se za neku od „divljih“ gradskih plaža.
Jedna od njih je svakako i Šodroš, koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << nalazi na „ulasku“ na Ribarsko ostrvo, blizu nekadašnjeg brodogradilišta.
„Ulaz“ kroz šumicu koju čuvaju aktivisti od devastacije Do nje ćete najlakše doći kroz šumicu blizu kajakakaškog kluba „Liman“, jedno od poslednjih gradskih zelenih oaza, kojima ovih dana preti totalna devastacija zbog planirane izgradnje četvrtog novosadskog mosta.
Upravo zato je tu smešten i „Šodroš Survival kamp“, koji su uspostavili novosadski ekološki aktivisti, rešeni da svojim telima brane ovu prirodnu lepotu od nelegalne seče, kojom je ugrožena i brojna lokalna fauna i preko 200 vrsta ptica. Oni to čine već nedeljama i svakodnevno u kampu organizuju prigodne sadržaje, a svi dobronamerni sugrađani su pozvani da se pridruže.
Elem, kada izađete iz šumice, puca pogled na Dunav i malu plažicu, koja je ovih dana i veća nego obično, zbog niskog vodostaja ove velike reke. Ukoliko dolazite automobilom, možete se parkirati i na velikom parkingu kod „Alaske barke“, izaći iz kompleksa i skrenuti desno ka plaži.
Kuliranje pored vode uz patkice Nemojte očekivati Bahame, već parče zemlje i peska, okruženo šumicom, sa koje se pruža prelep pogled na Sremsku Kamenicu i Kamenički park, koji su locirani preko puta.
Ne očekujte ni tuševe, ni suncobrane, ni ležaljke (osim ako ih niste sami poneli), a nema ni spasilaca, pošto se radi o „divljoj“ plaži.
Ipak, postoji mali kafić, u kojem možete da kupite neko okrepljujuće pićence i utolite žeđ, iako muzika koja se pušta nije bila baš po ukusu redakcije Luftike. Makar nije previše glasna, a možda će vama prijati.
Foto: Luftika U svakom slučaju, na raspolaganju imate i par stolova i stolica, čak i ležaljku razapetu između dva drveta, ukoliko želite da uživate u čarima ovog improvizovanog ugostiteljskog objekta, a uvek možete poneti svoj peškir i smestiti se bilo gde na plaži.
Pošto se Dunav „spustio“, imate čak i odabir kamenite plaže, za koju ipak preporučujemo da ponesete neki sunđer, kako ne biste nažuljali vaše cenjene zadnjice.
Foto: Luftika Ukoliko odlučite da se okupate, znajte da je dno prilično muljevito. Međutim, naši sugrađani obično dolaze na ovu plažu da iskuliraju pored vode i uživaju u lepoj prirodi i pogledu, poput jata patkica koje znaju se brčnu zajedno sa posetiocima.
Foto: Luftika Brojni klubovi i splavovi nude noćni provod Kada se odmorite na Šodrošu, uvek se možete prošetati po Ribarskom ostrvu i zaputiti ka Špicu, još jednom popularnom mestu za opuštanje, sa direktnim pogledom na Štrand. Ova zelena oaza je već decenijama omiljena destinacija Novosađana za beg od letnje žege, pa u danima kada je temperatura visoka, a posebno vikendom, očekujte velike gužve i manjak parking mesta.
Mi smo se ka Špicu uputili zidićem koji vodi od Šodroša, prolazeći pored brojnih kafića i klubova u kojima, kada sunce zađe, znaju da se zakuvaju lude žurke. Neki od njih su veoma popularni, pa morate rezervisati mesto na vreme, posebno ukoliko želite da sedite blizu vode.
Foto: Luftika Tu su, na žalost starije populacije i na radost mladih generacija, locirani i brojni splavovi, sa kojih zna da grmi glasna muzika i na kojima gostuju brojne zvezde i zvezdice naše estradne scene.
Foto: Luftika Moramo ipak primetiti da ovaj deo Ribarca izgleda poprilično zapušteno i zaraslo, sa dosta razbacanog smeća, osim parkinga koji su raščišćeni za goste lokala. Definitivno bi trebalo da ga JKP „Čistoća“ posećuje češće, kako se ne bi pretvorio u opasno ruglo.
Odmor na Špicu i gastro ponuda u čardama Na Špic smo stigli taman u smiraj dana, gde smo zatekli tek par posetilaca koje uživaju u zalasku sunca i pogledu na Most slobode i Štrand, sa kojeg je dopirala glasna muzika.
Isto se ne može reći za lokalne čarde, koje su bile prepune gostiju, koji su se opuštali uz tamburaše, dok su se gostili ribljim specijalitetima u smiraj toplog letnjeg dana.
Zaista, u glavnom delu Ribarskog ostrva možete očekivati bogatu gastro ponudu, a možete i da odeberete da li ćete uživati u pogledu na Dunav i Kameničku plažu, ili Dunavac i ukotvljene čamce i brodove, dok se u pozadini uzdižu visoki limanski soliteri.
U svakom slučaju, bilo da se odlučite za Šodroš, ili uživanje na Špicu, možete se na samo par minuta od uzavrelog betona Novog Sada rashladiti u senci drveća, pojesti ukusnu ribu i provod nastaviti u nekom od kafića ili klubova do duboko u noć.
Izbor je na vama, a potrudimo se da ovu gradsku oazu držimo što čistijom i uživamo u njoj što više, dok je još imamo i dok je nisu totalno devastirali.
Oficirac: Od najlepše plaže na sremskoj strani do deponije sa „brzim“ momcima i glasnom muzikom (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.