Sin Sande Rašković Ivić potiče iz ugledne akademske porodice, ime je dobio po čuvenom dedi

Izvor: Luftika.rs, 20.Jan.2022, 18:34

Sin Sande Rašković Ivić potiče iz ugledne akademske porodice, ime je dobio po čuvenom dedi

Jovan Ivić (25), sin političarke Sande Rašković Ivić, tragično je preminuo jutros u Beogradu, a o mladiću njegovi poznanici imaju samo reči hvale. Jovan potiče iz ugledne akademske porodice, a studirao je filozofiju.
Jovan je, kao što su mediji već ranije pisali, sin političarke Sande Rašković Ivić, koja je nekadašnja predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) i aktuelna potpredsednica Narodne stranke.
Mladić je studirao filozofiju, a članovi njegove porodice bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << su veliki akademici, piše Nova.
Njegova majka Sanda je istaknuti psihijatar, psihoterapeut i bivša narodna poslanica. Bila je komesarka za izbeglice, predsednica Кoordinacionog centra za Кosovo i Metohiju.
Specijalistički ispit iz psihijatrije položila 1986. godine, poslediplomske studije iz psihoterapije 1989, a 1993. godine doktorirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Autor je mnogih stručnih radova iz oblasti psihijatrije i psihoterapije. Učestvovala je na mnogim kongresima i simpozijumima u zemlji i inostranstvu.
Član je Svetskog udruženja psihoterapeuta, Srpskog lekarskog društva i humanitarne organizacije Žene pomažu ženama.
Jovan je dobio ime po Sandinom ocu Jovanu Raškoviću.
Foto: Commons.wikimedia/MK GRAF Jovan Rašković je rođen u Kninu, 5. jula 1929, a preminuo u Beogradu, 28. jula 1992. godine.
Živeo je u Kninu do početka Drugog svetskog rata (1941), kada kao dete beži u Kistanje, koje je anektirala Italija. Niže razrede gimnazije privatno polaže u Zadru i Kninu.
Posle Drugog svetskog rata živi u Zagrebu, gde je 1948. godine maturirao.
U Zagrebu studira elektrotehniku i medicinu. Medicinu je završio 1956. godine, a specijalistički ispit iz neuropsihijatrije položio 1962. godine. Doktorsku disertaciju odbranio je 1975. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.
Bio je direktor Opšte bolnice u Šibeniku (1959-1961), a zatim (1961-1962) prvi direktor novoformiranog medicinskog centra u istom gradu. Baveći se neurofiziologijom, istraživanja sprovodi u okviru Instituta za kliničku neurofiziologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, u čijem je formiranju učestvovao.
Bio je profesor univerziteta u Ljubljani i Zagrebu, i gostujući profesor na mnogim uglednim univerzitetima u svetu (London, Hjuston, Pavia, Rim…).
Bio je direktor Centra za naučno-istraživački rad bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu, član Medicinske akademije Hrvatske, počasni član Čehoslovačkog udruženja psihijatara i Udruženja psihijatara Italije kao i član Srpske akademije nauka.
Autor je knjiga Narcizam (1988), Zločin i krivnja (1990), Luda, zemlja (1990), Depersonalizacija (1991). Sarađivao je s mnogim uglednim pojedincima i ustanovama u svetu. Autor je preko stotinu medicinskih publikacija, stručnih i naučnih radova, te nekoliko monografija.
Osnovao je Srpsku demokratsku stranku koja je od 1990. do 1992. delovala na području Hrvatske, a na početku krize u SFR Jugoslaviji 1989. i 1990. godine slovio je kao duhovni vođa krajinskih Srba. Kažu da je on nagovorio svog kolegu i kasnije vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića da uđe u politiku.
Politiku je napustio 1991. i došao da živi u Beograd.
Drugi Jovanov deda je bio Pavle Ivić, naučnik međunarodnog ugleda i najbolji srpski lingvista druge polovine dvadesetog veka.
Bio je profesor Filozofskog fakulteta, govorio je oko 10 stranih jezika, a sve to donelo mu je članstvo u ovdašnjim i inostranim naučnim ustanovama najvišeg ranga. Tako je, pored naše, bio član američke, norveške, slovenačke, austrijske, makedonske i ruske akademije nauka.
Preminuo je 1999. godine, a i njegova supruga bila je istaknuta u svojoj profesiji.
Milka Ivić, supruga Pavla Ivića i baka stradalog mladića, bila je srpski lingvista, profesor univerziteta i redovni član SANU. Bila je član Srpske akademije nauka, ali i u drugih.
Pored toga, uređivala je i časopis “Južnoslovenski filolog”, a preminula je 2011. godine.
Jovanov otac je Aleksandar Ivić, koji je rođen kao sin poznatih lingvista i akademika Pavla i Milke Ivić. Aleksandar Ivić bio je srpski matematičar, profesor emeritus Univerziteta u Beogradu i akademik SANU.
Bio je učesnik na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1967. godine.
Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu je magistrirao 1973. i doktorirao 1975. godine. Njegova naučna oblast delovanja bila je analitička teorija brojeva. Radio je na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Katedra za primenjenu matematiku, gde je u zvanje redovnog profesora izabran 1988. godine.
Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izabran je 1988, a za redovnog 2000. godine.
Iz prvog braka ima ćerke Nataliju i Emiliju.
Bio je oženjen političarkom Sandom Rašković Ivić, sa kojom je dobio sina Jovana. Preminuo je 27. decembra 2020. godine u Beogradu.
Povodom stravične tragedije oglasila se porodica. Sestra preminulog mladića zatražila je razumevanje u ovako teškim trenucima za porodicu.
“Ugasio se jedan mladi život, molim vas nemojte izveštavati”, rekla je Jovanova sestra.
Policija izvršila uviđaj u stanu tragično nastradalog sina Sande Rašković Ivić

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.