Savet Evrope nastavlja podršku projektima zaštite manjinskih prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope nastavlja podršku projektima zaštite manjinskih prava

NOVI SAD - Specijalni savetnik Generalnog sekretarijata Saveta Evrope (SE) u Srbiji ambasador Konstantin Jerokostopulos rekao je da je Savet Evrope u proteklih osam godina obezbedio sedam miliona evra za razne projekte zaštite manjinskih i ljudskih prava u Srbiji.

"Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu je proteklih osam godina, koliko radi, obezbedila oko sedam miliona evra za razne projekte u zaštiti manjinskih i ljudskih prava u Srbiji", rekao je Jerokostopulos u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sadu na skupu posvećenom primeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Evropske povelje o regionalnim manjinskim jezicima u Srbiji.

On je naglasio da Srbija mnogo čini na zaštiti manjinskih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima, a da su problemi, koji se ponekad pojave, samo rezultat nedovoljnog novca za provođenje inače veoma dobrih zakonskih odredbi.

Predstavnik Ministarstva prosvete Srbije Slavko Gordić naglasio je da Srbija već čini prve korake u otvaranju školskih odeljenja u kojima se uče jezici manjina.

"U osnovnim i srednjim školama otvaramo odeljenja na bunjevačkom, nemačkom, češkom, makedonskom i vlaškom jeziku. Ovom prilikom pozivam nacionalne savete u Srbiji da svoje zahteve i potrebe dostave Ministarstvu prosvete", rekao je Gordić.

Skup o temi primene Okvirne konvencije održan je u Skupštini Vojvodine, a osim Jerokostpulosa i Gordića prisustvovali su i pokrajinski sekretar za obrazovanje Zolatn Jegeš i predstavnici 15 nacionalnih manjina u Srbiji.

Organizatori skupa su Vojvođanski centar za ljudska prava, Savet Evrope, Pokrajinski sekretarijat za nacionalne manjine i Fond za otvoreno društvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.