Izvor: Radio 021, 28.Mar.2020, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC ne prestaje da pričešćuje vernike, Lončar bez konkretne reakcije

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.

Sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, SPC poziva da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i ni sebe ni druge ne izlože riziku.

Vernicima se preporučuje da bogosluženja prate putem televizijskog i radio prenosa i crkvenih internet stranica, a da se blagovremeno dogovore sa svojim parohom o "terminu pričešća u svom domu".

Ostala činodejstva, naročito krštenja, ističe SPC, trebalo bi odložiti do normalizacije stanja, "a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja".

Na sahranama bi trebalo da bude što manje prisutnih, navodi se u saopštenju SPC.

Na pitanje novinara da li će možda biti neke obavezujuće preporuke ili naredbe SPC u vezi sa pričešćivanjem građana i liturgijama, ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije imao konkretan odgovor.

"Počeli smo ovu priču oko virusa korona da slušamo šta kaže struka, tako ćemo i nastaviti. Verujemo stručnjacima i radimo da bismo zaštitili ljudske živote. Ostajemo pri tome i dajemo svu podršku", rekao je Lončar.

Podsetimo, Vlada Srbije uputila je ove nedelje preporuku crkvama i verskim zajednicama da bi se umanjio rizika od zaraze koronavirusom, verski obredi obavljaju na bezbedan način i bez prisustva vernika, uz poštovanje svih prethodno donetih mera Vlade.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.