Protiv petine poslanika postupak za sukob interesa

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv petine poslanika postupak za sukob interesa

Od 250 poslanika u Skupštini kojima je potvrđen mandat, Agencija za borbu protiv korupcije protiv 51 poslanika pokretala je postupke zbog neprijaviljivanja imovine, prihoda ili funkcije.

Kako navodi Centar za istraživačko novinarstvo, među njima je najviše poslanika iz Srpske napredne stranke 13; socijalista je devet; četiri poslanika je iz Socijaldemokratske partije Srbije; po troje iz Demokratske stranke, PUPS-a i Nove Srbije, a po jedan iz LDP-a, Srpske radikalne stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i Demokratske stranke Srbije.

Iz Demokratske stranke (DS) ih je bilo troje, a među njima i sadašnji predsednik stranke Bojan Pajtić. Njemu je Agencija izrekla meru upozorenja zbog nepravovremenog prijavljivanja funkcije.

Od 51 poslanika, Agencija je protiv 43 vodila postupak jer je sumnjala da na vreme nisu podneli izveštaj o imovini i prihodima ili da su sa namerom skrivali imovinu, dok četvoro navodno nije prijavilo da su stupili na novu funkciju ili im je stara prestala. Ostali postupci su vođeni zbog sumnje da se funkcioneri nisu odrekli upravljanja u svojim firmama, za primanje poklona, neprenošenje upravljačkih prava i obavljanja direktorske funkcije u privatnoj firmi za vreme vršenja javne funkcije.

Agencija postupak pokreće protiv funkcionera za koje postoji sumnja da su prekršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ako prekršaj dokaže, Agencija funkcionerima može izreći meru upozorenja, doneti javnu preporuku za njihovu smenu ili meru javnog objavljivanja da zakon nije ispoštovan.

Šefovi poslaničkih grupa nisu bili jedini koji su zbunjeno reagovali. Iznenađeni su bili i oni koji su na tom spisku. "Agencija za borbu protiv korupcije protiv mene ne vodi nikakav postupak, osim ako ga danas nisu pokrenuli“, kaže Aleksandar Martinović iz SNS.

Da kao poslanik ne bi bio u sukobu interesa Martinović je 2014, kaže, podneo ostavke na mesta u dva odbora, obavestio Agenciju, ali je ona to ignorisala duže od godinu dana. "Onda sam se našao na udaru nekih medija kojima nikako nisam uspeo da objasnim da nije to moja krivica, već nekih službenika u Agenciji za borbu protiv korupcije koji iz ko zna kojih razloga nisu hteli da obrišu podatke koji u tom trenutku više nisu bili ažurni“, kaže on.

Uskoro baza podataka

Do podataka o broju poslanika koji nisu postupali po Zakonu, novinari CINS-a su došli tako što su u proteklih šest meseci prikupljali podatke za više od 1.500 funkcionera protiv kojih je Agencija pokretala postupke od svog osnivanja. CINS će uskoro da objavi bazu podataka sa svim postupcima, koja će pokazati kakav su oni imali ishod.

Opširnije o ovoj temi, čitajte na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo.

Autor: CINS

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.