CINS: Postupak protiv petine poslanika za sukob interesa

Izvor: N1 televizija, 22.Jun.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CINS: Postupak protiv petine poslanika za sukob interesa

Od 250 poslanika u Skupštini kojima je potvrđen mandat, Agencija za borbu protiv korupcije protiv 51 poslanika pokretala je postupke zbog neprijaviljivanja imovine, prihoda ili funkcije, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Među njima je naviše poslanika iz Srpske napredne stranke 13; socijalista je devet; četiri poslanika je iz Socijaldemokratske partije Srbije; po troje iz Demokratske stranke, PUPS-a i Nove Srbije, a po jedan iz LDP-a, Srpske radikalne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stranke i Demokratske stranke Srbije.

„Ja prvi put čujem, ne mogu da verujem da imaju osnova da protiv Vjerice Radete vode takav postupak. Ona nema ništa osim jednog stančića u Zemunu“, kazao je lider radikala Vojislav Šešelj.

Šefovi poslaničkih grupa nisu bili jedini koji su zbunjeno reagovali. Iznenađeni su bili i oni koji su na tom spisku.

„Agencija za borbu protiv korupcije protiv mene ne vodi nikakav postupak, osim ako ga danas nisu pokrenuli“, kaže Aleksandar Martinović, SNS.

Da kao poslanik ne bi bio u sukobu interesa Martinović je 2014, kaže, podneo ostavke na mesta u dva odbora, obavestio Agenciju, ali je ona to ignorisala duže od godinu dana.

„Onda sam se našao na udaru nekih medija kojima nikako nisam uspeo da objasnim da nije to moja krivica, već nekih službenika u Agenciji za borbu protiv korupcije koji iz ko zna kojih razloga nisu hteli da obrišu podatke koji u tom trenutku više nisu bili ažurni“, kaže on.

Da li je sukob interesa bio i u slučaju predsendika DS-a Bojana Pajtića koji u vreme kada je bio premijer nije prijavio da je i u upravnom odboru jedne institucije?

„Međutim, po aktima te institucije nije u nadležnosti upravnog odbora da sprovodi zakon i da to čini, već u nadležnosti rukovodstva te kuće, tako da sam se žalio na tu opomenu i kao pravnik verujem da sam apsolutno u pravu“, kaže Pajtić.

Zbog članstva u UO Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje prijavu je dobio i poslanik Marijan Rističević, koji tvrdi da nije kriv: „Oni su tražili da ja dva puta, uzastopno, prijavim svoju imovinu za isti period, što ja naravno nisam hteo da učinim“.

Jedini koji priznaje grešku je bivši gradonačelnik Kraguujevca Veroljub Stevanović, sada poslanik na listi DS-a. Podatke o imovini nije predao na vreme, jer su mu, baš tada, kaže, otimali vlast u Kragujevcu: „To nisam uradio, 10 godina sam bio na toj istoj funkciji, imovina se uopšte nije promenila. Nakon opomene da to nisam uradio, ja sam to uradio. Jeste moja greška, ali u tom trenutku ko da se seti to da uradi“.

Osim protiv Veroljuba Stevanovića, postupci se u ovom trenutku vode i protiv njegovog stranačkog kolege Gorana Ješića, kao i protiv Slavice Đukić Dejanović iz SPS-a, dok je sud lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i socijalistu Dušana Bajatovića oslobodio optužbi.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo direktan let za Njujork

Izvor: N1 televizija, 22.Jun.2016

Svaki peti poslanik Skupštine Srbije nalazi se na spisku onih protiv kojih je Agencija za borbu protiv korupcije vodila ili još uvek vodi postupak...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.