Izvor: Radio 021, 30.Nov.2019, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "1 od 5 miliona" u znaku godišnjice, uzbunjivača i povučenog NIN-a, napadnut jedan od organizatora

U Beogradu je održan 52. protest "Jedan od pet miliona", koji je bio u znaku obeležavanja godišnjice prvog skupa u Kruševcu pod nazivom "Stop krvavim košuljama", pokrenutog zbog prebijanja tadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u tom gradu.

Sa protesta je poručeno da će šetnje biti nastavljene svake subote do, kako je rečeno konačne pobede i odlaska aktuelnog režima. Završetak protestne šetnje obeležio je napad na jednog od orgnaizatora Srđana Markovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji kaže da ga je davio čovek koji je do tada snimao protest.

"Prošlo je godinu dana od jedne razbijene glave, godinu dana od prve pobune koja je pokrenula maraton revolucija i pobuna protiv diktatorskog režima. Za tih godinu dana pokazali smo istrajnost, pokazali smo da ništa ne može da nas zaustavi i odvrati od ideje da promenimo izvitoperen sistem", saopštili su ranije organizatori protesta.

Protestno okupljanje u Beogradu počelo je u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a posle održanih govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije. Demonstranti su nosili parole "Sloboda za Aleksandra (Obradovića)", "Nema sreće bez slobode ni slobode bez pravde" i "Bojkot".

Kolona je na putu ka Vladi Srbije prošla pored zgrade Radio televizije Srbije (RTS) gde je tada trajala blokada koju je organizovao Pokret Dveri. Organizatori su sa kamiona pročitali zahteve koji su upućeni rukovodstvu RTS, od kojeg se traži gostovanje Borka Stefanovića, posle čujeg su prebijanja i počelli protesti pre godinu dana. Zatraženo je i da ostali opozicioni lideri dobiju prostor na javnom servisu.

U trenutku dok su sa kamiona čitani zahtevi ispred ulaza u RTS u Takovskoj ulici uz baklje pojavilo se i rukovodstvo Dveri, predvođeno Boškom Obradovićem. Time je bila završena, kako su naveli, "poslednja bokada upozorenja".

Kolona sa učesnicima protesta "Jedan od pet miliona" zatim je nastavila do Vlade Srbije, gde se sa kamiona čula pesma Bajage i instruktora "Pada Vlada". Ispred zgrade u Nemanjinoj 11 simbolično je okačena krvava košulja, koja asocira na godinu dana od napada na Borka Stefanovića.

Jedna od organizatorki protesta, Valentina Reković poručila je da će pasti vlast Aleksanra Vučića koju je nazvala bandom i kartelom. Kao jedan od glavnih zahteva, Reković je istakla fer i slobodne izbore.

U Kruševcu je 30. novembra prošle godine održan prvi protest pod nazivom "Stop krvavim košuljama" pošto je nedelju dana ranije u tom gradu pretučen tadašnji lider Levice Srbije Borko Stefanović, a sadašnji zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Napadnut jedan od organizatora protesta, policija privela napadača

Jedan od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Srđan Marković rekao je za N1 da ga ja na protestu napala nepoznata osoba i da ga je davila pola minuta. Policija je privela napadača.

Do incidenta je došlo u neposrednoj blizini zgrade Vlade Srbije.

"To je čovek koji me je već jednom napao na protestima. On je snimao samo nas sa kamiona, nije hteo da se legitimiše, kad sam ga snimao pre nekoliko protesta, on me je udario, došla je policija i rekla da moram da prijavim napad, jer nema ličnu kartu. Sada sam ga snimao jer sam ga prepoznao, dok sam kretao da mu snimim lice, krenuo je da me davi i davio me je pola minuta. Očekujem da reaguju policija i tužilaštvo i da nam kažu ko su ti ljudi koji nas snimaju na svakom protestu. Policija je sada reagovala kad je krenuo da me davi", ispričao je Marković.

Učesnici protesta koji su se potom okupili oko napadača, napravili su obruč i nisu mu dali da izađe, a pripadnici policije su ga potom priveli.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.