Poslovne vesti: Makedonija i Švajcarska potpisale novi sporazum

Izvor: Southeast European Times, 13.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovne vesti: Makedonija i Švajcarska potpisale novi sporazum

Novi sporazum o vazdušnom prevozu između Makedonije i Švajcarske trebalo bi da omogući bolje i bezbednije usluge. Takođe u poslovnim vestima: kompanija Agrovojvodina Mehanizacija počeće proizvodnju kineskih traktora i mehanizacije u Novom Sadu, a Albanija zabeležila svoj najviši nivo direktnih stranih investicija poslednjih godina.

13/11/2009

(Razni izvori – 06/11/09-13/11/09)

Makedonija i Švajcarska potpisale su u utorak (10. novembra) sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << o redovnom vazdušnom prevozu između dve zemlje. Sporazum bi trebalo da podstakne vazduhoplovne kompanije dve zemlje da uvedu nove i konkretne cene i garantuju bezbedniji prevoz. Dokumentom je zamenjen sporazum potpisan 1996. godine.

***

Kineski proizvođač poljoprivredne mehanizacije JTO Grup i Agrovojvodina Mehanizacija počeće proizvodnju traktora i mehanizacije u Novom Sadu početkom 2010. godine. To je u sredu (11. novembra) saopštio Branislav Bugarski, direktor Vojvođanskog fonda za promociju investicija (VIP). Sporazum o proizvodnji traktora biće potpisan kasnije ovog meseca.

***

Premijer Federacije Bosne i Hercegovina (FBiH) Mustafa Mujezinović i premijer Republike Srpske Milorad Dodik postigli su 6. novembra dogovor o merama za deblokadu rada nacionalnog operatera za prenos električne energije Elektroprenos. Početkom 2008. godine RS i FBiH sukobili su se oko pravila upravljanja u kompaniji i načina na koji je organizovana.

***

Albanija je zabeležila najveće povećanje direktnih stranih investicija u poslednje tri godine, pokazuje studija Banke Albanije objavljena u nedelju (8. novembra). Direktne strane investicije u većini drugih zemalja u regionu su u padu. Prema izveštaju, glavi razlozi za povećanje investicija u Albaniji su proces privatizacije ključnih državnih kompanija, otvaranje tržišta telekomunikacija za konkurenciju i proširenje bankarskog sektora.

***

Direktor Kosovske carine Naim Huruglica i šef Francuske carinske službe Žerom Furnel potpisali su u sredu (11. novembra) u Parizu sporazum o saradnji koji uključuje razmenu informacija i iskustava. Sporazum će olakšati trgovinu između dve zemlje. U toku su pregovori sa još 18 zemalja.

***

Turski Vrhovni administrativni sud suspendovao je u utorak (10. novembra) tender za izgradnju prve nuklearne elektrane u zemlji. Na tenderu je 2008. godine pobedio konzorcijum koji je vodio ruski gigant Atomstroj, jedini ponuđač kojem je dozvoljen ulazak u poslednju fazu nadmetanja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.