Porodica, prijatelji, stranačke kolege i članovi Vlade odali poštu Đinđiću

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodica, prijatelji, stranačke kolege i članovi Vlade odali poštu Đinđiću

Porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani polaganjem venaca i paljenjem sveća odali su poštu Zoranu Đinđiću u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

Cveće na grob položila je Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera, sa sinom Lukom.

Poštu Đinđiću odao je i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, kao i funkcioneri DS-a Nataša Vučković, Balša Božović, Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Slobodan Milosavljević i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Aleksandra Jerkov. Nakon polaganja venaca, Pajtić je rekao da Srbiju danas vode oni koji su najavljivali ubistvo Zorana Ðinđića, i "koji su u danima tuge odbijali da spuste stranačku zastavu na pola koplja, bojkotovali komemoraciju u skupštini i oni koji su skidali table s njegovim imenom".

Pajtić je dodao i da je poslednjih dana na sceni "proces restauracije istorije, gde se Ðinđić ponovo proglašava kriminalcem, a Slobodan Milošević herojem". To što nekadašnji saradnici Zorana Ðinđića nisu zajedno danas došli na njegov grob, Pajtić je novinarima objasnio kao "tehničku stvar" i dodao da nisu mogli da usaglase termine, ali da su "i mentalno i duhovno u jednoj koloni".

Nekadašnji potpredsednik DS i lider "Levice Srbije" Borislav Stefanović takođe je odao poštu ubijenom premijeru.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović i predsednik SDS Boris Tadić položili su vence i upalili sveće na mestu gde je ubijen premijer i predsednik DS Zoran Đinđić. Oni su predvodili tradicionalnu "Šetnju za Zorana", koju LDP organizuje na dan Đinđićevog ubistva od svog sedišta u Siminoj ulici do Novog groblja, gde je on sahranjen.

Jovanović, nekadašnji visoki funkcioner DS-a i blizak Đinđićev saradnik, rekao je da da njegove ubice 13 godina nakon atentata možda jesu u zatvoru, ali da se i dalje ne zna pozadina ubistva i da od njenog razotkrivanja ne treba odustati. "Bez obzira na vremensku distancu, borićemo se za punu istinu o toj tragediji", kazao je Jovanović.

On je dodao da treba utvrditi koja je to snaga i koji su to interesi doveli do toga da Srbija izgubi Zorana Đinđića. Prema njegovim rečima, današnji dan je tužan, ali istovremeno treba da bude i motivacija da Srbija postane bolja.

Tadić je istakao da mu je žao zbog toga što na današnji dan nisu zajedno oni koji su u opoziciji bili zajedno 90-ih godina prošlog veka.

Jedan od Đinđićevih najbližih saradnika bio je profesor Žarko Korać, koji kaže da je Đinđića ubilo Miloševićevo nasleđe i da je sprečen u pokušaju da promeni Srbiju. "Ako hoćete reč koja je najviše za njega, to je optimizam. Vera da Srbija može da izgleda bolje i strašna vera da čovek može da kontroliše svoj put u budućnost. Voleo sam sa njim da pričam, ti razgovori su mi uvek davali energiju. Da je on ostao živ, ostao bi optimizam u Srbiji da može da se menja”, rekao je Korać.

Članovi Vlade, na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem, položili su venac na spomen-ploču na mestu gde je pre 13 godina ubijen Đinđić.

Đinđić je ubijen ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine. Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

Autor: agencije, foto: RTS

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.